Authentiek Kimolos: Cycladen Griekenland

Heel glamourous & hipster Nederland zit deze zomer weer bij te bruinen op Mykonos en Santorini. Begrijpelijk, aangezien beide eilanden extreem fotogeniek zijn en de faciliteiten voor toeristen er voor veel comfort zorgen. Maar wil je deze zomer liever niet schouder aan schouder liggen met een verbrande Russische buurman, en ook wat geld besparen, dan zijn er alternatieven. Ik bezocht het nog authentieke Kimolos. Dit kleine, rustige eiland ligt vlak naast Milos. Het is mijn eerste bezoek aan Griekenland en ik ben stiekem best benieuwd naar de beroemde moussaka en raki…

Kimolos

We vliegen in 3,5 uur van Amsterdam naar Athene met Transavia. Vanaf Athene vlieg je in 40 minuten naar Milos. Daar hop je op een GIGANTISCHE boot, die in 45 minuten naar Kimolos vaart… Bizar hoe zo’n enorm schip een minihaven in manoeuvreert. Daar is achteruit inparkeren in Amsterdam niks bij. Je kunt ook al in Athene op de boot stappen. Het is een mooie route langs een aantal prachtige eilanden, maar je bent wel 8 uur onderweg.

KimolosKimolosMonachofolitses

We verblijven in het huiselijke Monachofolitses, met 6 knusse en schone kamers. Iedere ochtend is het feest. De eigenaresse trakteert ons op het ene na het andere bijzondere, zelfgebakken ontbijt, met gerechten die typisch zijn voor Kimolos, zoals ladenia: een soort pizza met tomaat en ui. Heerlijk! De kamers zijn licht en hebben een hypermoderne badkamer met regendouche!

KimolosKimolosTaverna Kalamitsi

Kimolos

Op het kleine Kimolos staan 400 kerken en dat terwijl er in de winter maar 500 mensen wonen! In de zomermaanden stijgt dit aantal naar 5000. Het is een populaire vakantiebestemming voor de Grieken zelf. We verkennen het eiland op de scooter. Niet alle wegen zijn even goed, dus soms moeten we een stukje lopen en worden we, très gênant, ingehaald door mannen op ezels. De oude tijd haalt de moderne in… Past perfect bij dit eiland.

KimolosKimolosKimolos

We ontdekken Prassa Beach, met de gezellige strandtent Kimolia Beach Bar. Dit is dan ook de enige strandtent die we kunnen ontdekken op het eiland, maar het is hier beregezellig. In de zomermaanden wordt er een openluchtbios neergezet! Wij zijn geloof ik de eerste toeristen van het seizoen en worden verwelkomd met gratis Corona’s en heerlijke panini’s. De Grieken zijn zo ontzettend gastvrij. Als we ’s avonds verse ansjovis eten bij Kykládes, trakteert de eigenaar ons op een glaasje raki. Een glaasje raki na de maaltijd is een Griekse traditie. Hij drinkt er zelf 1 met ons mee. Je kunt hier overdag ook terecht voor een goede ijskoffie.

KimolosKimolosPrassa Beach & Kimolia Beach Bar

Er zit een aantal heel goede restaurants op Kimolos. Dit zijn de toppers:

Ontbijt:
Ranteboú
To Raventi

Lunch & Diner:
Taverna Kalamitsi
Postali
The Wave
I Kali Kardia
I Avli tou Samplou
Kykládes
Sardis
Ijsjes bij Stavento Ice Cream

KimolosI Avli tou Samplou

Wijn & drankjes:
Stavento: supergezellige wijnbar
Agora Cocktail Bar

Stranden:
Prassa Beach
Mavrospilia Beach
Ellininika Beach
Bonatsa Beach

Kimolos

Kimolos is een prachtig eiland, maar houd er rekening mee dat het hier erg rustig is buiten juli en augustus. Veel winkels zijn overdag dicht en ook s’ avonds is het erg stil; dus mocht je gelukkig worden van cocktails en clubs, dan is dit niet de bestemming voor jou. Het is een ideaal eiland om tot rust te komen en de authentieke Griekse cultuur op te snuiven. Geniet van de verse vis, plof neer op een verlaten strand met een goed boek, drink wat gevaarlijke raki en je komt weer helemaal zennn terug in Nederland.

Kimolos

Wij verblijven nog 1 avond in Athene voordat we weer terugvliegen naar Nederland en slapen in 5-sterren design hotel Grecotel Pallas Athena. Wow! ’s Avonds ontdekken we een paar te gekke nieuwe spots: ga eten bij Bandiera en sluit de avond af met een drankje bij Dos Gardenias.


Klik HIER voor de beste tarieven bij Monachofolitses.
Bekijk HIER de mooiste kamers van Grecotel Pallas Athena.
Klik HIER voor de beste vluchten naar Athene met Transavia!

De reis naar Kimolos werd gesponsord door het Griekse Verkeersbureau.

Klik HIER voor mijn Rome City Guide!Booking.com