Nazka Amsterdam: bijzonder Peruaans restaurant in de Pijp

Al enige tijd ben ik groot fan van de Peruaanse keuken van restaurant NAZKA op de Van Ostadestraat in Amsterdam. Het is dan ook de hoogste tijd om deze plek eens in het culinaire zonnetje te zetten! Afgelopen week bezocht ik dit lievelingsrestaurant weer en legde de Peruaanse ‘haute cuisine’ vast op de gevoelige plaat…

Nazka AmsterdamBijzondere oesters | NAZKA Amsterdam

De Peruaanse keuken is een unieke mix van Spaanse, Afrikaanse, Japanse en Chinese tradities. Chef en mede-eigenaar Christian Motte groeide op in Lima, waar hij door zijn liefde voor koken al snel de geheimen van de authentieke gerechten leerde. Na een opleiding aan de Cordon Blue opleiding in Lima, werkte hij onder andere in Londen, Dubai en Genève en hielp bij het opzetten van pop-up restaurant Quispe op Formentera. Bij NAZKA staan klassiekers en innovatieve gerechten op de kaart, die allemaal hun oorsprong vinden in de rijke culinaire erfenis van Peru.

Nazka AmsterdamDeze arepa’s zijn echt comfort food.

Op de kaart kies je binnen het viergangendiner voor €54 alleen je hoofdgerecht. Een begeleidend wijnmenu kost €31. NAZKA trakteert ons op twee waanzinnig fotogenieke en lekkere oesters met salsa bravasaus met grapefruit. Daarbij een amuse van arepa’s: gefrituurde miniplatbroodjes van maismeel, die fluffy zijn van binnen. Naast de arepa’s ligt achioteboter en kruimels van zwart sesamzaad. De combinatie van de warme, zoute arepa’s met de zachte boter is heerlijk.

De niet te missen ceviche! | NAZKA menu

Een ceviche mag natuurlijk niet ontbreken deze avond. De “kingfish tiradito” met cordyceps, geroosterde avocado, leche de tigre en maïs op twee verschillende manieren bereid in hoogzure limoensap en soyasaus is perfect.

De showstopper van de avond… | NAZKA Amsterdam

Daarna volgt de absolute showstopper van de avond: de aubergines met ají panca barbecuesaus, gerookte yoghurt, gefrituurde padronpeper en gehakte pinda’s. Wat een smaakexplosie! Zoet, fris, crunchy en de gerookte yoghurt is waanzinnig lekker en bijzonder.

Pulpo | NAZKA Amsterdam

We vervolgen de avond met onze zelfgekozen hoofdgerechten. De pulpo met zwarte “risotto” van quinoa, rocoto-mayo, chimichurri en granaatappelpitjes bestel ik altijd bij restaurant NAZKA en is één van mijn lievelingsgerechten. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik na deze avond álles aan dat lijstje toe kan voegen. Ons andere hoofdgerecht is een risotto met lucuma (een Peruaans superfood), Sint-Jakobsschelpen en zeekraal. Helaas ontbreekt verdere uitleg bij het uitserveren van het gerecht, dus kan ik de overige ingrediënten niet benoemen. Ook dit gerecht is compleet door de contrasterende smaken en texturen. Zo lekker! De wijn wordt helaas vergeten bij deze gang, maar dat mag de pret niet drukken.

Nazka Amsterdam

Het is lastig niet steeds in superlatieven te vervallen, maar ook onze desserts zijn van een niveautje “doe mij die maar in kiloverpakking mee naar huis a.u.b.”. Wow! Het dessert van de dag is de Peruaanse versie van de beroemde Eton Mess met quinoa-ijs, huacatay (Andes black mint) granité, aardbeien en meringue. De hierbij geserveerde Riesling is een topcombinatie. Het tweede dessert is ijs van zoete mais, met drie verschillende bereidingen van Peruaanse botija-olijven. Het perfecte huwelijk tussen zoet en zout. Ook in dit gerecht zijn de verschillende texturen bijzonder smaakvol. Bij dit laatste dessert krijgen we een wittepruimensaké geserveerd. De smaak van deze saké is voor mij net iets te overheersend bij de verfijnde smaken van het dessert, maar is op zichzelf waanzinnig lekker.

Peruaanse versie van de Eton Mess | NAZKA menu

De essentie van NAZKA is “el Sabor de la Vida”: een heerlijke ontspannen en levendige plek waar voortreffelijk eten in goed gezelschap je doet beseffen waar het allemaal echt om draait in het leven. Het restaurant staat door de bijzondere gerechten, gewaagde wijnkeuzes, goede bediening, fijn tempo van uitserveren en gezellige sfeer in mijn top vijf van favoriete restaurants in Amsterdam. Als het Parool je een 9+ geeft, weet je dat je hier goed zit….

NAZKA Amsterdam menukaart

Klik HIER voor nóg meer culiniare inspiratie voor Amsterdam!