Sagardi Amsterdam: Baskenland in het hart van de stad

Bij het nieuwe Spaanse restaurant Sagardi Amsterdam aan het Spui/ Singel kun je terecht voor superverse pincho’s aan de pinchobar, traditionele gerechten van Baskische grootmoeders en een heel bijzondere grill. De ingrediënten komen rechtstreeks uit het Baskenland, iets wat uniek is in Amsterdam, of uit eigen Baskische tuin en Noordzee. Ik mocht komen proeven!

Sagardi Amsterdam

Baskische chefs Iñaki en Mikel López de Viñaspre openden in 1996 hun allereerste Sagardi in Barcelona, met op de kaart streekgerechten gebaseerd op recepten van hun grootmoeders. Inmiddels zijn er 10 restaurants over de hele wereld!

Sagardi AmsterdamPortret van een “abuela” | Sagardi Amsterdam

Wanneer ik binnenkom, loop ik meteen tegen de pinchosbar aan en zie knusse hoekjes om te zitten. Ik heb geen idee dat achterin nog een heel restaurant schuilgaat. Wat een te gek interieur! Op de muur een enorm en indrukwekkend portret van een “abuela”: oma houdt een culinair oogje in het zeil. De bakstenen muren, met moderne, warme lampen en houten tafels, zorgen ervoor dat ik me hier meteen thuis voel. In het hart van het restaurant staat de beroemde Sagardi-grill. Hierop wordt het zorgvuldig gerijpte Txuleton vlees eerst in de vlammen dichtgeschroeid, zodat de sappen niet kunnen ontsnappen. Zowel aan de voor- als achterkant van het restaurant kun je buiten zitten.

Sagardi Amsterdam

We hebben een heerlijke lunch bij Sagardi. Mijn favoriete gerechten: ansjovis met olijven en milde groene peper, chorizo met kaasrolletjes en de goddelijk lekkere inktvis. Vleesliefhebbers kunnen hier ook hun hart ophalen: het gerijpte rundvlees is een specialiteit op de kaart .

De inktvis is mijn favoriete gerecht!

Bijzonder is dat je wijnen die je normaal gesproken alleen per fles koopt, hier vaak ook per glas kunt bestellen. Mijn favorieten tijdens de lunch zijn de frisse Talai Berri 2019: een Chardonnay met veel mineralen en de volle rode Leda 2017. Ook de dessertwijn is superlekker!! Het is een dessertcider: Bizi Goxo. Aanrader!

Probeer bij je dessert zeker de dessertcider Bizi Goxo | Sagardi Amsterdam

Door de heftige coronacrisis besloten chefs Iñaki en Mikel afgelopen maart hun activiteiten wereldwijd uit te stellen, zodat ze steun konden bieden aan hun zwaar getroffen thuisland. Sindsdien verzorgde Sagardi dagelijks 5000 gratis driegangenmaaltijden voor kwetsbare ouderen in Barcelona.

De gemiddelde prijs van een hoofdgerecht is € 24.
Klik HIER voor het volledige menu van Sagardi Amsterdam!

Op zoek naar nóg meer culinaire inspiratie voor Amsterdam? Klik dan HIER!