Angkor Wat: zo vermijd je de drukte!

De indrukwekkende verzameling tempels van Angkor Wat, is de grootste toeristentrekpleister van Cambodja. Het is dan ook lastig om mooie foto’s te maken, zonder hordes Chinese toeristen in felgekleurde aerobics-pakjes op de achtergrond. Leidt toch een beetje af… Het is me gelukt de grote meute te vermijden, met de hulp van een goede gids en heel veel gegoogle vooraf. Misschien heb je al wat foto’s voorbij zien komen op mijn Instagram

Het gebied rondom Angkor Wat is enorm, bestaat uit honderden tempels en is te groot om in slechts 2 dagen te bezoeken. Trek minimaal 3 dagen uit voor de highlights! Er is een ‘small circuit’ en een ‘big circuit’, waarlangs de belangrijkste tempels liggen. Door de hitte is het belangrijk dat je de tijd neemt. Ik ben tussen de bezoeken door, zelfs teruggegaan naar mijn hotel, Cambana d’Angkor Suites, voor wat airco en een plons in het zwembad!

Kleding: draag lichte kleding die past bij een bezoek aan een heilige plek. Bedek je schouders en zorg dat je rok of broek niet te kort is. Daarnaast is het slim een hoed mee te nemen en goede schoenen te dragen, zodat je de tempels kunt beklimmen!

Angkor WatAngkor WatAngkor WatOp de bovenste twee foto’s de Bayon tempel. Op de onderste foto de Ta Prohm tempel | Angkor Wat: zo vermijd je de drukte

Vervoer: regel vooraf in je hotel een tuktukchauffeur voor 3 dagen en een gids voor 2 dagen. Je kunt het gebied ook per fiets verkennen, maar door de hitte en grote afstanden zou ik dit afraden. De gids is een heel goede investering! Je bezoekt deze bijzondere, historische plek maar 1 keer en de achtergrondinformatie brengt Angkor Wat tot leven.

Dag 1: regel je toegangsbewijs, zodat je dit niet de volgende ochtend nog vóór zonsopgang moet doen, geloof me: dat wil je niet, en bezoek een mooie plek voor zonsondergang. Ik vond de South Gate van Angkor Thom mooi! Verken het terrein een beetje en doe je eerste indrukken op.

Angkor WatAngkor WatAngkor WatAngkor WatOp de tweede foto: één van de toegangspoorten naar Angkor Wat.

Dag 2: de zonsopgang. Vertrek om uiterlijk 05:00 (AAH!) vanuit je hotel om op tijd te zijn. Vraag de avond ervoor of het hotel een klein ontbijt voor je klaar zet om mee te nemen. Neem ook muggenspray & een zaklamp mee! De zonsopgang bij Angkor Wat is megapopulair! Om te voorkomen dat je door alle selfie sticks Angkor Wat niet meer ziet, loop je bij aankomst bij de hoofdingang niet naar het grote meer waar iedereen zit, maar sla je rechtsaf! Daar is nog een klein meer, met net zo’n mooie zonsopgang en veel minder mensen!

Dag 2: na de zonsopgang gaan bijna alle toeristen terug naar hun hotel voor een ontbijt. Dit is dé tijd om Angkor Wat te bezoeken! Deze tempel is altijd drukbezocht en zelfs rond deze tijd zijn er toeristen, maar het is de beste optie! Daarnaast is het op dit tijdstip nog niet zo heet en ben je nog fris & fruitig. Ook best prettig voor de foto’s…
Ga na het bezoek aan Angkor Wat, terug naar je hotel voor lunch, airco en een plons in het zwembad. Je kunt nog even een powernap doen, voordat je weer in de tuktuk stapt.

Angkor WatAngkor WatAngkor WatAngkor WatOp de tweede foto: Ta Prohm tempel | Angkor Wat

Dag 2: om 14:30 is het tijd om naar Angkor Thom te rijden. De meeste toeristen bezoeken na hun ontbijt Angkor Wat en daarna meteen Angkor Thom. Aan het eind van de middag zijn de meeste vroege vogels dus moe en gaan terug naar de hotels. Tijd om toe te slaan! Wij hadden de indrukwekkende Bayon Tempel, misschien wel mijn favoriete tempel, bijna voor onszelf! Wauw! Daarna bezoeken we ook de Ta Keo tempel en het ‘Elephants Terrace’, waar vroeger olifanten werden getraind. Na deze indrukwekkende bezienswaardigheden te hebben getrotseerd, is het tijd om terug te gaan naar het hotel en te genieten van een welverdiend, koud glas wijn en een verfrissende douche.

Angkor WatZonsopgang Angkor Wat

Dag 3: vertrek rond 06:15. Je kunt je ontbijt eventueel ook nuttigen in de tuktuk. Het word een lange, bijzondere dag. Vandaag bezoeken we het ‘big circuit’ en beginnen bij Ta Prohm, de beroemde tempel van Tomb Raider. Hier is het ALTIJD druk! De meeste toeristen bezoeken deze tempel op dag 2, na Angkor Thom, maar het is veel slimmer om er de dag mee te beginnen. Zo waan je je nog een beetje Lara Croft, zonder rochelende Chinezen die je uit de droom helpen.

Op deze dag bezoek je ook Banteya Kdei, Ta Som, Neak Pean & Preah Khan. Houd er rekening mee dat sommige tempels op deze route weinig beschutting hebben, het bloedheet is, vaak boven de 35 graden en je een aantal trappen moet beklimmen om ze te kunnen bezichtigen. Neem genoeg water, een handdoekje en zonnebrand mee! Je kunt ook vragen of je tuktukchauffeur je water in de tuktuk wil bewaren, zodat je het niet steeds mee hoeft te slepen.

Angkor WatAngkor WatAngkor WatAngkor Wat

Tip: zorg dat je een goed hotel boekt met een zwembad en airco. Het is heet en benauwd in Siem Reap en na een lange dag tempels beklimmen, wil je genieten van verkoeling en rust. Ik verbleef in de prachtige Cambana D’Angkor Suites, waar ik me enorm thuis voelde. Investeer in een goed verblijf!

Angkor WatAngkor WatCambana D’Angkor Suites, Siem Reap | Angkor Wat

Extra tip: bij veel tempels zitten muzikanten te spelen. Dit zijn slachtoffers van landmijnen, mensen die niet meer kunnen werken. Je helpt ze enorm met een kleine bijdrage!

Kosten:
Vervoer & Gids: een tuktukchauffeur kost ongeveer 15 euro per dag en een gids ongeveer 20 euro. Voor ‘de zonsopgang’ betaal je 5 euro extra aan beiden. Mijn gids mr. Sen heb ik geregeld via mijn hotel.
Toegangsbewijs: een toegangsbewijs voor Angkor Wat kost $20 voor 1 dag, $40 voor 3 dagen en $60 voor een week. Ik denk dat 3 dagen genoeg zijn. Je wordt op een gegeven moment, hoe indrukwekkend de tempels ook zijn, toch een beetje ‘temple tired’…
Je kunt bijna overal eten & drinken kopen, maar zorg er altijd voor dat je wat snacks bij je hebt. In Cambodja is het heel gebruikelijk om met dollars te betalen

Kleding: het spreekt misschien voor zich, maar kleed je gepast. Angkor Wat is een heilige plek en een bedevaartsoord, dus bedek je schouders en benen. Het is ongelooflijk hoeveel toeristen er in naveltruitjes rondlopen…


De tempels van Angkor Wat hebben heel veel indruk op me gemaakt! Ik hoop dat deze tips en highlights je een beetje gaan helpen. Enjoy! Alle foto’s van de bezienswaardigheden in deze post zijn door mijzelf of door mijn gids, Mr. Sen, gemaakt.

♥ Cambana D’Angkor Suites, Siem Reap, Cambodja

Klik HIER voor mijn favoriete hotspots in Siem Reap!
Lees HIER mijn verslag van een andere bucket list bestemming: Halong Bay, Vietnam.

Je kunt Little Wanderbook volgen op Instagram, Bloglovin’, Twitter & Facebook!