Centraal Portugal: surfen en monster waves

Na drie keer eerder in Portugal te zijn geweest, kan ik zeggen dat dit land mijn favoriete bestemming in Zuid-Europa is tot nu toe. De mensen zijn vriendelijk, de stranden zijn voor mij de mooiste van Europa en de keuken is voor een visliefhebber als ik iedere keer weer een feest. Er staan al veel blogposts online, zoals bijvoorbeeld deze over Porto en het noorden. Ik hoefde dan ook niet lang na te denken, toen ik werd uitgenodigd om mee te gaan surfen in Centraal Portugal!

In deze blogpost zijn affiliate links verwerkt, waardoor ik een kleine commissie verdien, wanneer je via mijn website boekt, zonder extra kosten voor jou! Dus dank je wel als je via mijn website boekt!

Surfing Central PortugalPeniche Praia Norte | Centraal Portugal

Na een rustige vlucht van 2,5 uur naar Porto, komen we aan in Figueira da Foz. Eerlijk gezegd had ik nog nooit van deze plaats gehoord. Deze plek wordt steeds populairder onder de surfers door de beroemde 1,5 kilometer lange, rechte golven. We komen aan in de avond en gaan meteen aan tafel in restaurant Marégrafo. Binnen een minuut staat de tafel vol met olijven, brood met een gesmolten kaasje ernaast, kleine inktvisjes en sardientjes. NOOITMEERNAARHUIS. De wijn met de naam van het restaurant is heerlijk. Maar goed, morgen moet ik mijn “nog niet enorm ontwikkelde” surf skills laten zien, dus ik houd het bij één glaasje.

Surfen Centraal PortugalSurfing Central PortugalGoede restaurants

Na een goede nachtrust in Hotel Costa de Prata, is het de volgende ochtend bewolkt, maar de stemming is goed. Ik ben op pad met 4 goede surfers en die laten zich niet afschrikken door een beetje regen: nat word je toch wel. Ze hijsen zich, met een enorm gevoel van Joie de Vivre, in hun eigen wetsuits en rennen het water in. João, van Naturexperience, geeft me een gloednieuwe, nog nooit gedragen wetsuit en ik sta me vervolgens 10 minuten lang, met een knalrood hoofd in het megastrakke pak te hijsen. Alsof je Hennie Huisman in een balletpakje maat 34 probeert te krijgen. Had ik maar iets minder moeten eten bij Ali Oçakbasi vorige week. Wat een ellende. Maar goed, deze worst laat zich niet kennen en na een paar onopgemerkte eerste “nose dives”, trés élégant, lukt het me dan toch om weer te staan. HALLELUJAH WAT FIJN!

KLIK HIER VOOR TARIEVEN BIJ HOTEL COSTA DE PRATA

Surfing Central PortugalSurfing Central PortugalSurfen Centraal Portugal

s’ Middags schuiven we voldaan aan voor een welverdiende lunch met verse fruitshakes en rijden verder naar Nazaré. Deze plek is in de zomer een populaire bestemming voor toeristen in Centraal Portugal, maar is vooral wereldberoemd om de “monsterwaves”. De Hawaiiaanse surfer Garrett McNamara heeft hier een huis gekocht en het ondenkbare gedaan: hij trotseerde een 23,77 meter hoge ‘monster- wave’ aan de Noordzijde van Nazaré. Dit is een absoluut record en er zijn maar een paar gekkies die hierbij in de buurt kwamen. Klik HIER voor een kleine impressie.

Surfing Central PortugalSurfing Central PortugalSurfing Central PortugalNazaré | Centraal Portugal

Er is een klein museum waar je beeldmateriaal van deze acties kunt zien en de surfboards kunt bewonderen die werden gebruikt door de helden van Nazaré. De boards voor deze idiote golven worden verzwaard en wegen bijna 12 kilo. De surfers worden in de golf gelanceerd door een jetski, zodat ze meteen genoeg vaart hebben. Ja, waarom niet toch? Ik ben echter even lekker oersaai in de zon gaan liggen, aangezien ik vanavond graag nog rechtop in het restaurant wil zitten…

KLIK HIER VOOR MIJN BLOGPOST OVER DE ALENTEJO

Surfing Central PortugalSurfing Centraal PortugalSurfing Central PortugalZoveel lekker eten!

Nazaré is een heel gezellig, oud vissersdorp. We eten in restaurant Taberna d’Adélia. Dit is mijn lievelingsrestaurant van de trip. Mijn speekselklieren beginnen alweer te werken als ik er aan denk, sorry voor de details… We krijgen verse visjes, olijven, inktvisjes en heerlijke kaas. Het dessert bestaat uit allemaal verschillende potjes met desserts. Zo staat er een Cheesecake tussen, onze favoriet, een potje Banoffee, Chocolademousse met kokosschuim en Portugese Custard. Yummm! We slapen in het perfect gelegen Hotel Maré.

KLIK HIER VOOR TARIEVEN BIJ HOTEL MARE

Surfing Central PortugalPrachtige stranden | Centraal Portugal

Na het dessert gisteren kan ik wel weer een workout gebruiken. We rijden vandaag naar Peniche. De beste surfers ter wereld surfen hier in Centraal Portugal, vanwege de perfect holle, buisvormige golven. We bezoeken de SPO Surfboards Factory, hier maken ze o.a. de boards voor de ‘monsterwaves’ in Nazaré. Heel tof om te zien hoe ze stap voor stap worden gemaakt. Op het moment dat we er zijn, maken ze een miniboard voor een briljante surfer en grote belofte van pas 8 jaar oud.

Surfen Centraal PortugalSurfen Centraal PortugalSurfing Central PortugalSurfen Centraal PortugalSurfen Centraal Portugal

Er zijn een hele hoop stranden in de buurt van Peniche waar gesurft kan worden, dus je vindt altijd wel een plek waar de condities goed zijn. Dit zijn goede opties: Almagreira, Consolaçao, Lagide, Molhe Leste en Praia Norte. Dit laatste strand is ideaal voor beginners en hier lig ik dan ook de hele middag in het water, tot de zon onder gaat. Morgen ben ik weer thuis, maar iets zegt me dat ik snel weer terug ga naar dit (surf)land…

KLIK HIER VOOR EEN FIJNE B&B IN LISSABON

Surfing Centraal Portugal

Deze surfreis in Centraal Portugal werd mede mogelijk gemaakt door Visit Portugal, Centro de Portugal,& Nature Experience.

Wij sliepen in de onderstaande hotels. Klik op de naam voor de beste kamerprijs:

KLIK HIER VOOR MIJN LISSABON HIGHLIGHTS