Visum Vietnam aanvragen – regel het gemakkelijk thuis online

De voorpret bij een reis bestaat voornamelijk uit het opzoeken van te gekke verblijfplaatsen, mooie bezienswaardigheden en leuke restaurantjes. Daarnaast check ik altijd als een volslagen dwangneuroot 100 keer de weersvoorspellingen voor vertrek… Voor Vietnam moet je echter ook wat tijd stoppen in de aanvraag van je visum. Bij landen als Thailand is dit niet nodig, maar Vietnam heeft strengere regels en recent zijn er wat veranderingen doorgevoerd. Dit kan nogal verwarrend zijn, vandaar dat ik hier alles op een rijtje heb gezet voor je!

Visum Vietnam

Toen ik in 2016 naar Vietnam vertrok, moest ik zelfs naar Den Haag om daar mijn visum op te halen! Dat hoeft gelukkig, meestal, niet meer sinds begin 2018. Een Vietnamees visum voor Nederlanders kan online worden aangevraagd. Dat bespaart je o.a. een hoop tijd en kosten voor de ‘stamping fee’ bij aankomst op de luchthaven in Vietnam. Ik stond daar nog best lang in de rij, met mijn jetlag onder de arm, voordat ik eenmaal door mocht.

Visum VietnamVisum Vietnam

Voorheen reisden veel toeristen naar Vietnam met een autorisatiebrief, een ‘approval letter’, en kregen dan bij aankomst, na het betalen van een ‘stamping fee’, een ‘visa on arrival’. Dit kan nu niet meer gegarandeerd worden en de Vietnamese overheid raadt het ‘visa on arrival’ dan ook ten zeerste af! Je wilt natuurlijk niet de heerlijke Vietnamese Pho al ruiken en dan terug moeten naar koud Nederland!

Mocht je een visum nodig hebben voor ‘multiple entries’, of langer dan 30 dagen in Vietnam zijn, dan is het nog wel steeds nodig de aanvraag via de Vietnamese ambassade te laten lopen. Dit is bijvoorbeeld belangrijk wanneer je uitstapjes wilt maken naar buurlanden, zoals Cambodja en Laos.

Visum Vietnam

Wat belangrijk is voor de aanvraag van je e-visum, is dat je paspoort bij aankomst nog minimaal 30 dagen geldig is en je alvast 1 verblijfsplek hebt geboekt. Voor de aanvraag heb je ook een recente pasfoto nodig. Dit moet een foto in kleur zijn met een witte achtergrond. Je e-visum is 30 dagen geldig. De aanvraag van een visum voor Vietnam kost € 39,95 en de levertijd is ongeveer een week. Mocht je haast hebben hebben dan kun je, tegen betaling van € 5,- extra, een spoedaanvraag indienen en dan is de levertijd gemiddeld 24 uur. De aanvraag van je e-visum kan online 24 uur per dag, 7 dagen per week.

Het e-visum is geldig voor 28 grensovergangen in Vietnam, zoals de luchthavens van Hanoi en Ho Chi Minh. Kijk van tevoren goed waar je met dit e-visum het land in kunt komen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Onderaan deze post heb ik een link geplaatst naar de 28 grensovergangen.

Visum Vietnam

Voor het reizen met kinderen gelden strenge regels. Kinderen moeten zelf in het bezit zijn van een reisdocument en mogen niet zijn bijgeschreven op de paspoorten van de ouders. De Koninklijke Marechaussee voert strenge controles uit om mogelijke kinderontvoeringen tegen te gaan. Reis je met een kind over wie je gezamenlijk gezag over hebt, of geen gezag over hebt, dan heb je een speciaal formulier nodig. Dat formulier vind je HIER.

Ikzelf kwam aan op het vliegveld van Hanoi. Op de luchthaven staan veel gewapende militairen die een stuk minder vriendelijk kijken dan onze eigen Koninklijke Marechaussee. Vietnam heeft een communistische geschiedenis en dat merk je. Ook in het land zelf trouwens. Het leger is op veel plaatsen goed zichtbaar en heeft absoluut GEEN humor. Het is daarom erg fijn als je aankomst zo ‘smooth’ mogelijk verloopt, omdat je alles goed hebt geregeld vooraf.

Visum Vietnam

Klik HIER voor de 28 grensovergangen waar je met een e-visum Vietnam binnen kunt komen. Voor nog meer informatie over de aanvraag van een Visum voor Vietnam kijk je HIER!

Belgische toeristen moeten hun visum helaas nog wel steeds via de Vietnamese ambassade regelen.

  • Klik HIER voor mijn tips voor Hanoi! Deze stad staat bekend om de heeeeerlijke koffie. Probeer zeker de ‘egg coffee’ en de coconut coffee van CongCaphe!
  • Mis betoverend Hoi An niet! Dit was misschien wel mijn lievelingsplek in het land. Huur een fiets en verken deze prachtige oude stad. Klik HIER voor mijn uitgebreide blogpost.
  • In Ho Chi Minh (Saigon) was ik groot fan van restaurant Bun Cha en Propaganda. Ook hier vind je een Cong Caphe, waar ik kind aan huis was. Een uitgebreide post over deze stad komt binnenkort online.

Deze blogpost werd gesponsord door VisumBuitenland.nl.Booking.com