Het Lichthuis, Zandvoort: review yoga- & meditatieweekend

Het Lichthuis in Zandvoort, vlakbij zee, is gevestigd in een voormalige kerk uit 1928. Sinds mei 2021 worden hier retraites georganiseerd en kan de kerk ook worden afgehuurd voor zakelijke trainingen. De inrichting bestaat uit moderne en natuurlijke elementen. Er is een sauna en een flinke tuin met verschillende zithoekjes.

Het Lichthuis ZandvoortHet Lichthuis, Zandvoort | Interieur

Zoals sommige van jullie misschien weten door mijn Instagram posts, heb ik een nogal turbulent jaar achter de rug qua gezondheid. In maart 2020 kreeg ik, in de eerste golf, corona en ben nog steeds niet helemaal de oude. Hoewel ik topfit was, ik sportte 4 keer per week, en geen onderliggend lijden had, kreeg ik een ontsteking aan mijn hartspier en moest ik maanden herstellen. Ik mediteer al een aantal jaar, maar sinds ik ziek werd, ben ik 3 keer per dag 10 minuten gaan mediteren met de gratis app Insight Timer en dat heeft me enorm geholpen. Toen de uitnodiging kwam voor een mindfulness weekend in Zandvoort, hoefde ik dan ook niet lang na te denken.

Het Lichthuis Zandvoort

Bij binnenkomst ben ik meteen onder de indruk van het prachtige pand van Het Lichthuis en de inrichting. Wow! Overal branden kaarsen en we worden verwelkomd met een heerlijk welkomstdrankje en taart. Onze begeleider dit weekend is George Langenberg, die ook acupuncturist is in Haarlem. We gaan een stilte retraite in. Iets wat ik nog nooit eerder heb gedaan. Het programma bestaat uit meditaties en milde yoga-oefeningen. Iedere dag hebben we 2 uur eigen tijd. Het strand is dichtbij!

KLIK HIER VOOR MIJN FAVORIETE STRANDTENTEN

De badkamers zijn allemaal even mooi!

George is een ontzettend fijne begeleider. Hij voelt goed aan wat er speelt in de groep en geeft goede uitleg. Tijdens de retraite doen we ook loopmeditaties. Voor mij een heel nieuwe ervaring. Doordat er niet gepraat wordt, hoef je ook niet te “people pleasen” en komt er veel meer ruimte voor je eigen gedachtes. Je bent veel minder afgestemd op de ander. Dingen die je in het dagelijks leven, onbewust, onderdrukt, komen naar boven en dat kan best confronterend zijn.

De retraites zijn vlakbij zee, dus het is heerlijk om even uit te waaien tijdens een wandeling.

Ik heb een heel fijn weekend gehad. Een retraite is niet alleen maar zen en ontspannen, maar het is in die stilte stiekem heel hard werken. Je komt jezelf tegen en de weg naar acceptatie en het loslaten van gedachtes is hobbelig. Dan is het heel erg fijn dat de voorzieningen goed zijn. Bij Het Lichthuis kun je wanneer je maar wilt verse munthee, gemberthee of andere thee/ koffie maken. Er staat iedere dag lekkere cake voor de gasten. Het ontbijt is uitgebreid en heerlijk en kannen met water en citroen, rode vruchten of grapefruit zorgen voor de nodige hydratatie. Alle maaltijden zijn gezond en afgestemd op de wensen van de deelnemers; veganistisch of glutenvrij, het kan allemaal.

Het Lichthuis, Zandvoort | gezonde maaltijden

Er zijn een paar dingen waaraan ik merkte dat de retraites nog wat nieuw zijn op deze locatie. Zoals jullie van me gewend zijn, ben ik altijd eerlijk en deel ik ook de kanttekeningen die ik heb gemaakt. De kamer waar ik in eerste instantie in terecht kwam, was klein en donker. Ik kon mijn elektrische gordijn en raam niet zelf openmaken. Daarna werd ik, op mijn verzoek, verplaatst naar een ruimere kamer met veel licht. Ik begreep niet helemaal waarom deze nog vrij was en ik in de eerste kamer geplaatst was. Tijdens een (stilte) retraite is het belangrijk een fijne plek voor jezelf te hebben, om je terug te kunnen trekken. De andere kamers zagen er overigens allemaal heel erg goed uit.

Het Lichthuis Zandvoort

Twee bevriende deelneemsters waren niet op de hoogte van het feit dat het een stilte retraite was en ondanks dat dit duidelijk werd medegedeeld bij aanvang, besloten zij hier niet helemaal in mee te gaan. Dat zorgde voor onrust in de groep. Daar had iets meer aansturing in kunnen zijn vanuit de eigenaar Wim gedurende de retraite. Hij leek het juist wel gezellig te vinden als er toch gepraat werd, terwijl dit storend was voor de andere deelnemers. Daar moet ik wel bij zeggen dat begeleider George er alles aan heeft gedaan om dit in goede banen te leiden.

Iedere ochtend een heerlijk ontbijt

In de tuin staan een aantal mooie Balinese meubels en op de foto’s op de website liggen hier kussens op. Ondanks het mooie weer, waren deze zitplekken niet opgemaakt en ik had er graag gebruik van willen maken.

Desalniettemin is het Lichthuis een prachtige, luxe plek voor een weekendje rust. George Langenveld is een ontzettend fijne begeleider. Er worden veel diverse retraites aangeboden, niet alleen in stilte, maar bijvoorbeeld ook detox weekenden en retraites speciaal voor mannen! Neem een kijkje op de website voor alle aankomende retraites.

KLIK HIER VOOR AANKOMENDE RETRAITESBooking.com