Estland highlights: bezienswaardigheden en must visits

Estland is net zo groot als Nederland, maar heeft maar 1,3 miljoen inwoners. Ruimte genoeg dus! Door de woelige Sovjettijd, waarin maar weinig voor handen was, is de connectie met de natuur groot geworden. Locals plukken nog steeds paddenstoelen en bosbessen in het bos en kweken hun eigen kruiden en groentes. Je eet hier dan ook bijzonder verse, lekkere maaltijden en drinkt er verrukkelijke kruidenthee. Het land is bijzonder ver in moderne, digitale ontwikkelingen en loopt daarin ver voor op ons. Ik maakte een roadtrip door dit verrassende land vol cultuur en historie. Dit zijn mijn Estland Highlights!


Tallinn Tips

1. Tallinn
Deze gezellige hoofdstad van Estland zit vol verrassingen. Je vindt er goede restaurants, mooie musea, hippe wijken en een superknus oud centrum. Ik vond het hier zó leuk dat ik maar meteen een Tallinn City Guide heb geschreven. Je leest HIER alles over mijn favoriete plekken in de stad, waaronder de bijzondere wijk Telliskivi….


KLIK HIER VOOR DE GOEDE ALL-IN HUURAUTO’S VAN SUNNYCARS

Estland Highlights

2. Lahemaa National Park
Echte natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit prachtige natuurgebied. Wij maakten een indrukwekkende wandeling over de Viru Bog; een uitgestrekt veenmoeras, vol legendes. Halverwege de wandeling over houten paden, staat een toren, die ook voor rolstoelen toegankelijk is. Bovenop heb je een groots uitzicht over dit kleurrijke gebied! Hoewel de Viru Bog het echte hoogtepunt is van Lahemaa National Park, is ook de Käsmu Peninsula een bezoek waard. Dit is een populaire zomerbestemming voor Estlanders. In het park vlakbij Käsmu kom je tijdens je boswandeling enorme zwerfkeien tegen, die 10.000 jaar geleden van de ijskappen in Finland en Zweden zijn gerold.

Estland HighlightsEstland HighlightsEstland HighlightsLahemaa National Park | Estland Highlights


Estland Highlights

3. Prachtige oude landhuizen
In Estland staan veel oude landhuizen, sommige dateren nog uit de 13e eeuw. Je kunt ze bezoeken en er soms ook slapen! Tot 200 jaar geleden waren de boeren nog slaven van de landheren, maar ‘times have changed’.
Wij sliepen in het luxe Vihula Manor in Lahemaa National Park, ‘Manor’ betekent landhuis. Het hotel heeft een uitstekend restaurant, een enorm minigolf parcours, een spa en een zwembad. In de tuin groeien bessen en kruiden voor het restaurant. Hier vind je je zennnnn helemaal terug! Klik HIER voor de beste tarieven en beschikbaarheid.

KLIK HIER VOOR DE GOEDE ALL-IN HUURAUTO’S VAN SUNNYCARS

We bezochten ook Sagadi Manor in Lahemaa National Park en kregen hier een mandenvlechtworkshop! In het landhuis zit ook een natuurschool, waar je bijvoorbeeld onder microscoop ‘Oostblok’-minibeestjes kunt bestuderen.
Ga zeker eten bij Pöhjaka Manor in het hart van Estland! Hier eet je de echte Estlandse keuken. Dit was de beste maaltijd van de reis. Wat een mooie plek ook!

Estland HighlightsEstland HighlightsEstland HighlightsEstland HighlightsLunchen bij Pöhjaka Manor | Estland Highlights


Estland Highlights

4. Haapsalu
Deze badplaats is een geliefd kuuroord. De Russische tsaren waren hier kind aan huis en smeerden zich maar wat graag in met de medicinale modder. Tsaar Alexander de Grote (1818-1881) woonde hier zelfs. Wanneer we het stadje binnenrijden, begrijp ik meteen waarom. Wat een gezellige en romantische plek! Loop over de promenade, eet bij de prachtige Kuursaal en bezoek het beroemde Tchaikovski-bankje. Ook hij was kind aan huis in Haapsalu en gebruikte de stad als inspiratie voor veel van zijn composities.

Ons diner bij Hapsal Dietrich is heerlijk. Ze hebben hier misschien wel de lekkerste taarten van Estland… Hapsal Dietrich heeft een paar mooie kamers waar je kunt overnachten. Klik HIER voor de beste tarieven en beschikbaarheid.
De oude burcht is ook een bezoek waard. Er is een leuk en interessant museum. ‘s Avonds valt het licht van de maan op de burcht en verschijnt The White Lady soms… Bijna ieder weekend is er wel een ander festival in Haapsalu!

KLIK HIER VOOR ALLE GOEDE HOTELS IN ESTLAND

Estland HighlightsEstland HighlightsEstland HighlightsHaapsalu | Estland Highlights


Estland Highlights

5. Pärnu
Pärnu ligt in het zuidwesten van Estland en is de 4e stad van het land. Net als Haapsalu staat ook deze badplaats bekend als kuuroord. Je vindt er veel spahotels. Er is een uitgestrekt zandstrand en in de zomermaanden zijn er veel festivals. Niet gek dat Pärnu ook wel ‘de zomerhoofdstad’ van Estland wordt genoemd. Wandel over de nieuwe promenade, ga eten bij Villa Wesset, neem surflessen bij Aloha Surf, trakteer jezelf op een high tea bij Supelsaksad, drink een drankje bij Little Cuba achter de duinen, proef de warme donuts bij Soorikubaar en eet bij Mahedik en Raimond. Wij verbleven in het moderne Wasa Resort, waar ik een hele ochtend in de spa zat te weken. Heerlijk! Klik HIER voor de beste tarieven en beschikbaarheid.

Estland HighlightsEstland HighlightsOp de bovenste foto: de spa van Wasa resort (foto Wanda Bregman). 2e foto: het gezellige Supelsaksad | Estland Highlights

KLIK HIER VOOR DE GOEDE ALL-IN HUURAUTO’S VAN SUNNYCARS

Grappige anekdote: wij hoorden dat de vrouwelijke president van Estland van berenvlees hield, een nogal bijzondere keus. Onze gids wil dit meteen navragen en een dag later krijgen we antwoord van mevrouw de president: “What? Nooooo! Do they think I’m Poetin?” De lijntjes zijn blijkbaar kort in een land met maar 1,3 miljoen inwoners…

Estland HighlightsMarkt in Pärnu | Estland highlights

Klik HIER voor de beste tarieven bij Wasa Resort, Pärnu.
Klik HIER voor de beste tarieven bij Vihula Manor, Lahemaa National Park.
Bekijk HIER de kamers bij Hapsal Dietrich, Haapsalu.
HIER lees je mijn Tallinn City Guide!

KLIK HIER VOOR ALLE GOEDE HOTELS IN ESTLAND

In de winter kan het in Estland zeer koud worden, maar in de zomer lijkt het klimaat op dat van ons. Voor meer informatie over het weer en klimaat in Estland klik je HIER.


Voor meer informatie over Estland, kijk je op http://www.visitestonia.com.
KOOP HIER JE LONELY PLANET VOOR ESTLAND

Je kunt Little Wanderbook volgen op Instagram, Bloglovin’, Twitter & Facebook!