10 x Doen in Zadar / Noord Kroatië

Zadar in Kroatië is een bijzonder gezellige stad bomvol mooie bezienswaardigheden en restaurants. Dit zijn mijn Zadar highlights en tips!

1. Zonsondergang bij het zee-orgel: architect Nikola Basic heeft dit beroemde kunstwerk van 70 meter lang ontworpen. De golven komen de traptreden aan het water binnen en produceren, door de installatie, hypnotiserende, galmende klanken. Naast de trap heeft de architect een 22 meter grote cirkel van zonnecellen gemaakt: Sun Solution. De cirkel licht ‘s avonds op in alle kleuren van de regenboog en voorziet de stadskade in Zadar van straatverlichting.

KLIK HIER VOOR DE BESTE HOTELS IN ZADAR

Zadar Noord KroatieHighlights Zadar, Kroatië

2. De oude stad. Zadar heeft een prachtig oud centrum, vol gezellige koffiebarretjes en leuke winkels. Helaas is het wel wat toeristisch, maar het gaat gelukkig niet ten koste van de sfeer.

3. IJs eten. We zijn nog geen 2 minuten in de oude stad als de hoorntjes ons om de oren vliegen. De Kroaten houden van ijs, heeel veeeeel ijs. De mooiste vitrine heb ik gespot vind je als je van het hoofdplein naar het forum loopt aan de rechterkant, vlak voor het plein. Zie je daar maar eens in te houden…

Zadar Noord KroatieZadar Noord KroatieHighlights Zadar, Kroatië

4. Heerlijke, authentieke, alcoholische versnaperingen kopen bij Bibich. In dit kleine winkeltje kun je de beroemde Kroatische kersenlikeur Maraschino kopen in allerlei verschillende variaties, lokale wijnen en nog heel veel meer. De flesjes zien er supermooi uit en zijn uitstekende souvenirs.

5. Koffie drinken bij Coffee & Cake. Gezellig koffietentje met de lekkerste taartjes. Ze hebben er zelfs ‘raw’ varianten! Je kunt hier binnen en buiten zittten.

Zadar Noord KroatieZadar Noord KroatieHighlights Zadar, Kroatië

6. Kornati Islands: ga een dag varen bij de groene Kornati Islands, drink koffie in het kleurrijke, pittoreske Sali, vaar langs kliffen, zwem in het kristalheldere, blauwe water en spot spelende dolfijnen. Wij hebben een topdag gehad met Zadar Excursions op een prachtige zeilboot en kwamen helemaal zen terug in Zadar.

KLIK HIER VOOR DE BESTE HOTELS IN ZADAR

Zadar Noord KroatieSun Solution bij zonsondergangHighlights Zadar, Kroatië

7. Krka NP: trek zeker 3 dagen uit voor een bezoek aan dit park. Wij waren er helaas maar een halve dag en hebben slechts een klein gedeelte van dit enorme park kunnen bezoeken, maar heb toch ongeveer 800 foto’s…oeps. Het is een goed idee een slaapplek bij het park te zoeken, zodat je ‘s ochtends al vroeg het park in kunt. Agroturizam Kalpic is een goede optie, zie tip 9. Ik riep bij ieder nieuw natuurspektakel dat het wel een attractiepark leek. Bijna te mooi om waar te zijn, zoals het Hof van Eden of het bos uit een Midzomernachtsdroom. Er zijn verschillende wandeltochten die variëren van 2 tot 7 uur. De herfst is een prachtige tijd om dit park te bezoeken.

Zadar Noord KroatieZadar Noord KroatieZadar Noord KroatieZadar Noord KroatieZadar Noord KroatieZadar Noord KroatieBovenstaande foto’s: Krka NP | Highlights Zadar, Kroatië

8. De Plitvice Meren: deze magische, beroemde meren mag je niet missen! De beste tijd om aan je wandeling te beginnen, wisselt. In de zomermaanden gaat het park om 07:00 open en is het slim er zo vroeg mogelijk te zijn. In de herfst/ lente gaat het park om 08:00 open en kun je beter rond 11:00 beginnen aan de wandelingen, zodat je de busladingen Aziaten in fluor outfits, gewapend met selfie sticks vermijdt. Neem de tijd voor je bezoek! Ik zou er zeker een dag voor uittrekken.

Begin bij Entrance 1: dit is het klapstuk van het park. De enorme waterval lijkt wel een filmset van Jurrasic Park. Door het heldere, groene water, de mooie, houten wandelpaden en enorme rotsformaties, loop ik de hele middag rond met open mond van verwondering. Heb meteen mijn vitamine B12 bijgewerkt dankzij de 88 doorgeslikte vliegen. Voor deze eerste wandeling zou ik zeker 3 uur uittrekken. Ga daarna lunchen en door naar Entrance 2 voor een volgende, bijzonder mooie wandeling.

Zadar Noord KroatieZadar Noord KroatieZadar Noord KroatieZadar Noord KroatieHighlights Zadar, Kroatië

KLIK HIER VOOR DE BESTE HOTELS IN ZADAR

9. Agroturizam Kalpic: ga lunchen bij dit landelijke paradijs vlakbij Krka NP! Zo goed als alles wordt hier huisgemaakt: de wijn, de kaas, het brood en de prosciutto. Heerlijk! Ik heb deze reis zo ongelofelijk veel goede olijfolie geproefd dat ik inmiddels lichtelijk groen zie. Je kunt hier ook comfortabel overnachten! Kijk HIER voor de beste tarieven.

Zadar Noord KroatieHighlights Zadar, Kroatië

10. Sibenik: in dit prachtige dorp, met 2000 traptreden, zijn opnames geweest voor Game of Thrones. Zodra je het oude centrum inloopt, waan je je in de middeleeuwen en in Braavos (GOT). Wat een sfeer! Vanaf het oude fort kijk je uit over de stad bomvol gezellige terrasjes en historische gebouwen. Nikola Tesla, de beroemde Kroaat naar wie Tesla is vernoemd, zorgde er in 1895 voor dat Sibenik de eerste Europese stad was met elektriciteit. Onderin de muren zijn vroeger katten- en hondenwaterbakjes gemaakt. Restaurant Pelegrini staat bekend als het beste restaurant van Kroatië!

Zadar Noord KroatieZadar Noord KroatieHighlights Zadar, Kroatië

Wij zijn heel Kroatië doorgecrosst in een all-In huurauto van Sunny Cars. Het ultieme gevoel van vrijheid! Je bent van niemand afhankelijk en kunt gaan en staan waar je wilt. Muziek aan en gaan! Klik HIER voor meer informatie.

Zadar Noord KroatieHighlights Zadar, Kroatië

Er zijn natuurlijk genoeg mooie hotels in Zadar, maar wij sliepen in een comfortabel huisje van Interhome. Klik HIER voor meer informatie.

Tip: Ubers zijn erg goedkoop in Zadar. Dus laat je auto ‘s avonds thuis en drink een (Kroatisch) wijntje extra!

Deze reis werd gesponsord door Sunny Cars/ Interhome en de Croatia Tourism Board.

Klik HIER voor mijn Rome City Guide!

♥ Je kunt Little Wanderbook volgen op InstagramBloglovin’, Twitter & Facebook!