Bezienswaardigheden Luxemburg Stad: tips & highlights

Onlangs bezocht ik Luxemburg Stad voor het eerst en ik ben enorm verrast door deze groene, historische stad die op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staat. Met de Thalys ben je in ongeveer 5,5 uur vanuit Amsterdam in hartje centrum en het openbaar vervoer is overal gratis in Luxemburg! Het stikt in de stad van de leuke wijnbarretjes, delicatessenwinkels en conceptstores. Daarnaast kun je prachtig wandelen in de omgeving. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Luxemburg Stad en al mijn tips en highlights!

In deze blogpost zijn affiliate links verwerkt, waardoor ik een kleine commissie verdien, wanneer je via mijn website boekt, zonder extra kosten voor jou! Dus dank je wel als je via mijn website boekt!

Bezienswaardigheden Luxemburg stadDe Wenzel-route is een mooie stadswandeling | bezienswaardigheden Luxemburg Stad

1. Wandel de bijzondere Wenzel-route. Tijdens deze stadswandeling kom je langs vele hoogtepunten, zoals het mooie Le Chemine de la Corniche. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de stad en deze plek wordt dan ook “het mooiste balkon van Europa” genoemd. Tijdens deze wandeling van ongeveer 3 uur wandel je vanuit de pittoreske bovenstad naar de charmante wijk Grund en kom je langs wijngaarden, vestingwerken en de rivier Alzette. Ook de brug Pont du Stierchen is bijzonder mooi. Je lijkt hier wel in een scène uit Belle en het Beest te zijn beland, door de mooie huizen, vlinders en prachtige natuur. Luxemburg Stad kent veel hoogteverschillen en voor deze wandeling is het wel belangrijk dat je goed ter been bent, i.v.m. de vele trappen.

Bezienswaardigheden Luxemburg stadDe wijk Grund en het hoger gelegen deel van de stad | bezienswaardigheden Luxemburg Stad

Het lagergelegen deel van de stad heet Grund. Grund is prachtig om van bovenaf te bekijken, je ziet dan goed hoe mooi Neumünster Abbey is. Je vindt in Grund knusse kronkelstraatjes en leuke spots, zoals bijvoorbeeld Café des Artistes, waar je ‘s avonds kunt meezingen met een pianist. Als je durft…

KAMERS EN TARIEVEN HOTEL MAMA SHELTER

Bezienswaardigheden Luxemburg stad GrundCafé des Artistes | restaurants & bars

2. Bezoek de Kazematten: een kilometerslang, ondergronds, gangenstelsel dat in de 17e eeuw werd aangelegd ter verdediging van de stad. Dit is de grootste toeristische trekpleister van Luxemburg. Ik zou voor een bezoek een uurtje uittrekken. Vanuit de gangen heb je mooi uitzicht op de stad.

3. Geef je beenspieren, nadat je je stappenteller flink hebt opgekrikt, wat welverdiende rust bij een van de leuke wijnbarretjes in de stad. Aanraders zijn Vins Fins, Pas Sage en Flûte Alors! Doe jezelf een plezier en bestel er een heerlijke kaasplank bij…

Bezienswaardigheden Luxemburg StadRestaurant El Barrio en het uitzicht tijdens de Wenzel-route | bezienswaardigheden Luxemburg Stad

REGEL HIER ALVAST JE TREINKAARTJE

4. Lekker lunchen doe je bij Cocottes Chimay, Konrad Cafe & Bar, Kaale Kaffi, Beim Renert en La Mezzanine du Boulevard. Konrad Cafe en Kaale Kaffi (zie foto hieronder) hebben allebei een uniek, kleurrijk, vintage interieur waar je oma verliefd op is.

Bezienswaardigheden Luxemburg stad kaale kaffi

Tip: Luxemburg Stad kent veel hoogteverschillen. Om het klauterwerk wat te beperken kun je op verschillende plekken gratis een lift nemen naar het hoger gelegen deel van de stad. Zo is er de glazen Pfaffenthal-lift en de centraal gelegen Ascenseur Elevator Plateau St. Esprit Grund. Ideaal!

De lokale markt  | tips en highlights

5. Sla in bij fantastische delicatessenwinkels, zoals L’Epicerie Sàrl en LADUREE. Wanneer je met de trein reist, hoef je je gelukkig geen zorgen te maken over het gewicht van je koffer…

DIT ZIJN DE BESTE WIJNSTREKEN TER WERELD

6. Haal een koffie to go bij “Do for love” en neem een kijkje bij Skatepark Péitruss onder de statige, hoge bogen van de Passerelle-brug. Het skatepark wordt op het moment flink uitgebreid met o.a. een outdoor fitness gebied. Ik was nogal onder de indruk van al het mannelijk schoon dat hier voorbijkwam op skates en skateboards. Bonjour!

Bezienswaardigheden Luxemburg stad Gudde WellenSkatepark Péitruss en het terras van De Gudde Wëllen | Luxemburg Stad tips en highlights

7. Het terras van De Gudde Wëllen mag je niet missen! Vanuit hier heb je misschien wel het allermooiste uitzicht over de stad. Bestel een G&T, of 2, en je blijft hier gegarandeerd veel te lang hangen… Een verborgen, sfeervolle binnentuin vind je bij restaurant Bosso!

DIT IS EEN LEUKE STADSWANDELING MET WIJNPROEVERIJ

8. Dineren doe je bij het fantastische, high end, Um Plateau. Hier geniet je van creatieve gerechten en gevaarlijk lekkere cocktails. Probeer de ceviche met ananas en meloen! Daarnaast hebben ze een bijzonder goed aanbod van mocktails. De restaurants El Barrio (Spaans), Les Copains d’Abord en Piri Piri (Portugees) zijn ook dikke aanraders.

Op de bovenste foto restaurant Piri Piri en op de onderste foto de heerlijke ceviche bij Um Plateau | de beste restaurants

Tip: met de Luxembourg Card, die je voor 1, 2 of 3 dagen kunt aanschaffen, krijg je gratis toegang tot vele musea in de stad zoals o.a. het mooie MUDAM-museum en ook de Kazematten. Met deze kaart ben je eigenlijk altijd goedkoper uit, dan wanneer je overal losse entreekosten betaalt.

9. Goed shoppen doe je o.a. bij La Manufacture Bohème, Muse by.., Butlers en Shop Esoteric Scarabaeus.

10. Slaap bij het kleurrijke hotel Mama Shelter. Wat een te gekke plek! Bij binnenkomst vind je een warm welkom op de spiegel in de badkamer en tijdens het uitgebreide ontbijt maak je vers sap met een slowjuicer en zijn er heerlijke broodjes. Er staat zelfs versgebakken brioche voor je klaar. Houd je dan nog maar eens in… Daarnaast heeft het hotel heeft een bioscoop, een heuze boulangerie en een mooie rooftopbar!

KAMERS EN TARIEVEN HOTEL MAMA SHELTER

Bezienswaardigheden Luxemburg StadHotel Mama Shelter en cocktails bij Bazaar | Luxemburg Stad tips en highlights

11. De lekkerste cocktails drink je bij het gezellige Bazaar Bar et Restaurant en Tube!

Aan 2 volle dagen Luxemburg Stad heb je genoeg. Plak er zeker een uitstapje naar de nabijgelegen Mullerthal Trail aan vast. Hier kun je mooie wandelingen maken en het is een ideale dagtrip vanuit Luxemburg Stad. Je rijdt er namelijk in slechts 30 minuten naartoe.

KLIK HIER VOOR MIJN LILLE CITY GUIDE