Dengue: ernstig ziek door een rotmug

Op de Toneelschool hoorde ik van een klasgenoot dat hij heel erg ziek was geworden door een mug in Mexico. Daarna had ik er nooit meer iemand over gehoord. Tot ik het dit jaar na een reis naar Thailand zelf kreeg. Ik wist wel al het één en ander over dit ernstige, niet besmettelijke virus, waardoor ik gelukkig op tijd naar een ziekenhuis ben gegaan. Daar werd ik meteen opgenomen. Ik wil mijn ervaring met jullie delen, zodat je het virus op tijd herkent en weet wat er moet gebeuren, mocht je het ooit oplopen. Dengue/knokkelkoorts komt helaas in bijna ieder tropisch land voor en er gaan jaarlijks 20 tot 40 duizend mensen aan dood. Er is tot op heden nog geen vaccin tegen dengue.

dengueKhao Sok NP Thailand / Dengue

Dengue/knokkelkoorts is een virus veroorzaakt door de steek van een geïnfecteerde Aedes-mug. Het nare aan deze muggen is dat ze overdag steken, vooral bij zonsopgang en zonsondergang. Ik heb me zoveel mogelijk ingesmeerd met Deet 50, maar wanneer je uit de zee komt, is dit natuurlijk van je lichaam afgespoeld.

Het virus heeft een incubatietijd van 3 tot 14 dagen, meestal 4 tot 7. Daarom weet ik bijna zeker dat ik het heb opgelopen op Koh Lanta in Thailand. De verschijnselen begonnen op de vlucht terug naar huis. Ik kreeg koortsaanvallen zoals ik ze nog nooit had gehad. Ik had het ijskoud en kon niet meer stoppen met rillen en klappertanden. De rest van het vliegtuig zat gewoon in hun t-shirt. Ik heb flink wat paracetamol genomen en heb geprobeerd te slapen. Thuis zag ik dat ik hoge koorts had en ik dacht dat het een opkomende griep was…

KLIK HIER VOOR GOEDE DEET

De ziekteverschijnselen werden steeds vreemder en erger. Ik kreeg enorm last van mijn hoofd en was duizelig. Nog steeds dacht ik dat het een bijzondere griep was, maar het voelde anders dan anders. Toen ik de tweede ochtend nadat ik was geland wakker werd, was het zo erg dat ik bang was flauw te vallen. Ik had 39,5 graden koorts en ik had er flinke pijn in mijn onderrug bij gekregen. Toen ging er een alarmbel af bij me. Ik wist dat dengue/ knokkelkoorts voor pijn in gewrichten zorgt.

Dengue FeverMet mr. Miyagi op Koh Muk, Thailand / Dengue

Het was zondag en ik wist niet waar ik naar toe moest. Ik wilde ook niemand ongerust maken tot ik het zeker wist. Een vriendin die in het ziekenhuis werkt, raadde me aan naar de eerste hulp van het ziekenhuis te gaan met een taxi. Daar moeten ze je helpen. In de taxi viel ik bijna flauw en ook bij de balie in het ziekenhuis wist ik niet meer wat ik met mezelf aan moest. Het was doodeng.

Na een kort intakegesprek lag ik binnen 10 minuten op een bed, met 5 ernstige artsen om me heen. Er werden in razend tempo 15 verschillende buisjes bloed afgenomen, röntgenfoto’s en een hartfilmpje gemaakt, mijn bloeddruk werd om de 10 minuten gemeten en ik werd aan de hartbewaking gelegd. Ergens was ik bang dat het niets bleek te zijn en dat ik dit circus voor niks had veroorzaakt, hoe slecht ik me ook voelde. Niets bleek minder waar. De uitslag: dengue.

KLIK HIER VOOR GOEDE REISKLAMBOES

Dit nieuws hakte erin en ik raakte in paniek. Er is namelijk geen behandeling tegen dengue. Je kunt je niet inenten tegen dengue en er zijn geen medicijnen voor herstel. Alles wat je kunt doen is afwachten en hopen dat je niet het dengue shocksyndroom krijgt waaraan mensen dood gaan. Niemand wist op dat moment hoe het zich zou gaan ontwikkelen en niemand kon me geruststellen dat het goed zou komen. Daar lig je dan met je goede conditie, met een lijf dat het even helemaal laat afweten. Dat het nog veel slechter zou worden wist ik op dat moment nog niet…

DengueDe ochtendmist in Khao Sok NP, Thailand / Dengue

Dengue valt je bloed aan. De waardes van je witte bloedlichaampjes en van je bloedplaatjes gaan eraan, waardoor je geen weerstand meer hebt en er geen stolling meer in je bloed is. Ik mocht dan ook absoluut niet ongesteld worden en moest mijn pil doorslikken. Ook je smaak verandert. Water smaakte voor mij zoetzuur! Daarnaast krijg je huiduitslag en jeuk. Mijn huid zag eruit alsof ik helemaal verbrand was en mijn handen en voeten jeukten zo ongelooflijk, dat ik er zelfs weken later ‘s nachts niet van kon slapen. Maar terug naar het ziekenhuis…

Ik werd opgenomen, kreeg een infuus om genoeg vocht binnen te krijgen en een hoge dosis paracetamol tegen de rug- en hoofdklachten. Je mag bij dengue geen ibuprofen nemen omdat dit bloedverdunnend werkt en de stolling in je bloed al problematisch is door het virus. Achteraf gezien voelde ik me op dat moment nog redelijk ok in vergelijking met wat nog ging komen. Wat de artsen mij niet hadden verteld was dat het virus een piek bereikt tussen de 3e en 5e dag.

KLIK HIER VOOR GOEDE DEET

Ik ben nog nooit zo ziek geweest. Op dag 4 begint de extreme misselijkheid. Het lijkt alsof ik er een voedselvergiftiging overheen krijg, met alle verschijnselen die daar bij horen. Het voelt alsof ik ieder moment out kan gaan. Omdat de anti-misselijkheidstabletten niet goed genoeg werken en ik het niet meer trek, vraag ik om andere medicatie. Ik krijg metoclopramide tegen de misselijkheid. Een sterk medicijn dat ook aan chemopatiënten wordt gegeven. Iedere nacht wordt mijn bloeddruk om de 3 uur gecheckt. De verpleger maakt zich zorgen en twijfelt een aantal keer of hij de arts erbij moet halen, omdat mijn bloeddruk veel te laag is.

DengueKhao Sok NP, Thailand / Dengue

Mijn bloed wordt dagelijks opnieuw afgenomen en de waardes blijven achteruit gaan. Om een beeld te geven: een gezond mens heeft een waarde van 350 aan bloedplaatjes. Als je heel erg ziek bent kan dit dalen tot een minimum van 150. Ik had een waarde van 50. Zodra ik een bloedneus zou krijgen, moest ik meteen een arts bellen, want dat was het teken dat er ingegrepen moest worden en ik eventueel een bloedtransfusie zou krijgen. Het is doodeng om zo de controle over je lichaam kwijt te zijn en niet te weten hoe het gaat eindigen.

Op een gegeven moment staan er drie artsen rond mijn bed, heel voorzichtig op mijn lever te kloppen en ongerust met elkaar te bespreken dat deze ‘wel heel erg vergroot is’. Bezorgdheid bij de artsen, zorgt weer voor paniek bij mij. Dit is het moment waarop ik voelde dat het echt helemaal verkeerd zou kunnen aflopen. Ik hoefde maar een inwendige bloeding te krijgen en er zou bijna geen redden meer aan zijn met mijn bloedwaardes.

KLIK HIER VOOR GOEDE REISKLAMBOES

Op de 4e dag in het ziekenhuis is de uitslag van de bloedtest iets positiever. Mijn witte bloedlichaampjes zijn van 1.3 naar 1.5 gegaan, nog steeds veel te laag, maar er lijkt vooruitgang in te zitten. Een gezond mens heeft een waarde tussen de 4 en 10… Ook kan ik weer een klein beetje eten. Voor de artsen is dit reden om aan te nemen dat mijn lichaam de ommekeer heeft gemaakt en ik mag naar huis.

Maar… ik was nog steeds doodziek. Achteraf gezien had ik moeten vragen of ik nog mocht blijven, maar op dat moment wilde ik naar huis. Ik lag naast een man met alvleesklierkanker die opgegeven was en ik wilde weg. Beneden moest ik nog een vaccin ophalen tegen hondsdolheid en ging daar weer bijna out. Ik was zo ongelofelijk misselijk, zelfs mét de metoclopramide, dat ik niet eens meer weet hoe ik thuis ben gekomen.

DengueUitzicht bij de Bananas Bungalows, Krabi, Thailand / Dengue

Om de dag moet ik terug naar het ziekenhuis voor bloedtesten. Deze had ik gewoon bij mijn huisarts moeten doen, maar omdat de artsen me niet hadden verteld dat dit een optie was, sleep ik me keer op keer naar het ziekenhuis. Bang om out te gaan of over te geven. Bij het 2e bezoek heb ik meer dan een half uur beroerd en rillend boven een toilet gehangen met de deur op slot. Ineens realiseerde ik me dat als ik nu out zou gaan, mensen me niet zouden vinden. Het was inmiddels al ruim een week nadat ik de eerste verschijnselen kreeg.

Online zoek ik naar natuurlijke remedies voor dengue, aangezien reguliere medicijnen niets kunnen doen. Daar lees ik over papayablad en de helende werking hiervan voor je bloed. Het extract van papayablad zorgt voor een toename van bloedplaatjes. Dat is in meerdere studies aangetoond. Niemand in het ziekenhuis heeft me dit verteld, terwijl het de nummer 1 remedie schijnt te zijn voor dengue patiënten. Ik ben capsules gaan slikken. Langzaamaan gaat het beter. Mijn waardes verbeteren en na 2 weken doodziek te zijn geweest, kan ik voor het eerst weer in slakkentempo naar de supermarkt.

KLIK HIER VOOR DE LONELY PLANET VAN THAILAND

Uiteindelijk ben ik meer dan een maand heel erg ziek geweest. Omdat mijn lichaam zo hard moest werken om het virus uit mijn systeem te krijgen was ik doodmoe. Na 6 weken ben ik voorzichtig weer gaan sporten. Ik wilde me weer sterk en de oude voelen, maar het was te snel. Sommige mensen houden meer dan een jaar last van dengue. Het virus komt soms bij vlagen terug, soms zelfs met de huiduitslag.

DengueRailay Beach, Thailand / Dengue

Voorlopig ben ik immuun voor de variant van dengue die ik heb gehad. Er zijn 4 verschillende soorten dengue. Misschien wel het allernaarste van dit virus is dat wanneer je het eenmaal een keer hebt gehad en daarna één van de andere 3 soorten krijgt, de kans op het (soms) dodelijke shocksyndroom veeeeel hoger ligt dan bij mensen die het nog nooit hebben gehad.

Ik blijf reizen en wil nog zoveel zien, maar deze ervaring heeft heel veel indruk op me gemaakt en voorlopig durf ik even niet meer zo goed richting de tropen. Dat komt wel weer. Eerst maar naar Belfast. Hopelijk wordt er snel een goedwerkend vaccin tegen knokkelkoorts op de markt gebracht.

KLIK HIER VOOR GOEDE DEET

Mijn lieve, lieve vriendinnetjes Stephanie, Randy, Sofieke en Annefleur zijn mijn heldinnen geweest. Ik kan jullie niet genoeg bedanken voor de dagen op mijn ziekenhuisbed toen ik eigenlijk niet kon lachen, maar jullie dat toch voor elkaar kregen, alle boodschappen die jullie hebben gedaan, het wachten bij de apotheek en de hilarische selfies die gemaakt werden toen ik ijlend op een bankje zat te wachten. Hou van jullie!!

DengueKhao Sok Elephant Sanctuary, Thailand / Dengue

Ga naar een ziekenhuis als je dengue denkt te hebben en laat je opnemen! Het is een ernstige ziekte die zich in een paar dagen extreem slecht kan ontwikkelen. Ik ga vanaf nu op reis met een potje papaya blad extract capsules…

Nog wat officiële informatie:
De symptomen van dengue/ knokkelkoorts:

  • Plotseling optredende koorts (tot 41 °C) met koude rillingen;
  • Hoofdpijn, met name achter de ogen;
  • Spier- en gewrichtspijn;
  • Algehele malaise;
  • Misselijkheid;
  • Braken;
  • Hoesten

Niet-ernstige denguevirusinfecties herstellen na een aantal dagen tot een week. Mensen kunnen meerdere malen dengue krijgen. Een klein deel van de infecties ontwikkelt tot ernstige dengue met complicaties zoals dengue hemorragische koorts (DHF) en dengue shock syndroom (DSS). Zonder behandeling zijn dergelijke complicaties levensbedreigend.

KLIK HIER VOOR GOEDE REISKLAMBOES

Dengue hemorragische koorts (DHK), een potentieel dodelijke complicatie van dengue, wordt gekenmerkt door:

hoge koorts;
hoesten;
hoofdpijn;
buikpijn;
bloedingen (van het tandvlees en de darmen, en onderhuidse bloedingen);
vergrote lever ;
in ernstige gevallen treedt er een plotselinge daling van de bloeddruk op, ook wel shock genoemd;
oedeem.

In minder ernstige gevallen van DHK verdwijnen alle symptomen met behandeling met een infuus, nadat de koorts is gedaald. In ernstige gevallen kan de toestand van de patiënt na een paar dagen koorts plotseling achteruitgaan; de temperatuur daalt, gevolgd door tekenen van bloeddrukdaling. De patiënt kan snel in een shock raken en binnen 12 tot 24 uur overlijden, of, na toediening van vocht door middel van een infuus, weer snel herstellen. DHK kan leiden tot het dengue shocksyndroom (DSS), dat wordt gekenmerkt door aandoeningen van het zenuwstelsel, zoals epileptische aandoeningen.

Dengue komt voor in grote delen van Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika en op de Caribische eilanden.

Bronnen:
https://www.rivm.nl/Onderwerpen/D/Dengue
https://www.gezondheid.nl/medische-dossiers-informatie/dengue-knokkelkoorts

KLIK HIER VOOR DE LONELY PLANET VAN THAILAND

Klik HIER voor gezelligere posts over Thailand!

Je kunt Little Wanderbook volgen op Instagram, Bloglovin’, Twitter & Facebook!