Treinreis Noorwegen: van Oslo naar Bergen

Treinreis Noorwegen… De Bergensbanen is één van de mooiste treinreizen ter wereld en stond al lang op mijn bucketlist! Toen ik de uitnodiging kreeg om de Norway in a Nutshell route af te leggen sprong ik dan ook een klein spreekwoordelijk gaatje in de lucht. Eerder las je hier al over mijn verblijf in Oslo en het mooie Bergen, maar nu is het tijd voor een treinreis tussen deze steden. Zo stapte ik aan boord van de beroemde Flåmsbana en deed ik een wel heel bijzondere Fjord Safari in Flåm…. Dit is mijn rondreis door Noorwegen!

In deze blogpost zijn affiliate links verwerkt, waardoor ik een kleine commissie verdien, wanneer je via mijn website boekt, zonder extra kosten voor jou! Dus dank je wel als je via mijn website boekt!

Treinreis NoorwegenTreinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

Na een heerlijk verblijf in het wonderschone hotel Amerikalinjen in Oslo, huppelen mijn nichtje Annemarie en ik naar onze trein. Het Centrale station in Oslo is te gek en heeft veel leuke winkels en koffietentjes. Nadat we onze cafeïneshots hebben gescoord, zoeken we ons plekje in de trein.

Treinreis NoorwegenMyrdal | Treinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

De Bergensbanen is van alle gemakken voorzien: er is WIFI aan boord en een flinke menukaart waarop rekening wordt gehouden met allergieën. Ze houden in Noorwegen van gepickled eten en kimchi. Heerlijk! Daarnaast houden de Noren goed rekening met gluten- en lactose-intoleranties. Hotels hebben vaak zelfs haveryoghurt. Ondanks dat je aan boord van de Bergensbanen eten kunt bestellen, is het slim om zelf ook wat mee te nemen, zodat je niet afhankelijk bent van het wat duurdere eten aan boord.

Treinreis NoorwegenTreinreis NoorwegenStation Myrdal | Treinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

Het landschap verandert langzaam in een wit winters tafereel. Het lijkt de Noordpool wel! We stappen uit in Myrdal voor onze overstap op de Flåmsbana. Op dit station kun je eten en drinken kopen bij een gezellig café. We waren bang dat we in de middle of nowhere uit zouden stappen, maar het station wordt bevolkt door hordes Aziatische toeristen. Die oude Flåmsbana is allang geen geheim meer.

Treinreis NoorwegenTreinreis NoorwegenDe Flåmsbana | Treinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

Jammer dat het zo toeristisch is en iedereen staat te dringen om zo snel mogelijk een plekje te veroveren aan boord. Het is slim om links te gaan zitten wat het uitzicht betreft. Hier kwamen we helaas onderweg pas achter. Het is een prachtige rit! Sluimerende dorpjes, enorme watervallen en indrukwekkende bergen die door de herfstkleuren bijzonder fotogeniek zijn. Dan maakt een Chinees meer of minder je ook niet meer zoveel uit.

Treinreis NoorwegenTreinreis NoorwegenFlåm | Treinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

Flåm is een minidorpje en de perfecte uitvalsbasis om de fjorden te bezoeken. Met name het door Unesco beschermde Naerøyfjord is een populaire bezienswaardigheid. Vlak na aankomst in het Fretheim Hotel, hijsen we ons in een soort astronautenpak voor een Fjord Safari. Wanneer onze gids ons als een raket door de fjorden lanceert in een speedbootje, ben ik blij dat ik erbij zit als Barbamama. Wat een kou! Daar voel ik nu gelukkig niets van.

Treinreis Noorwegen

Treinreis NoorwegenTreinreis NoorwegenFjord Safari | Treinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

We scheuren langs watervallen, zien zeehonden en zelfs kleine walvissen! Wat een ervaring! We luisteren naar verhalen over Vikingen en trotseren wat middelmatige regendruppels. Tip: trek voor je Fjord Safari een extra paar sokken aan en neem een wollenmuts mee.

Treinreis NoorwegenTreinreis NoorwegenFretheim Hotel Flåm | Treinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

s ’Avonds warmen we op met een heerlijk dinerbuffet, met veel lekkere vis, in het warme Fretheim hotel. Mijn kamer heeft een heerlijke douche. De WIFI en thermostaat werken niet heel erg goed en de kamer is wat gehorig. Desalniettemin is het een comfortabel hotel. Klik HIER voor de beste tarieven en beschikbaarheid van het Fretheim Hotel in Flåm.

Treinreis NoorwegenTreinreis NoorwegenTreinreis NoorwegenFjorden Cruise | Treinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

De volgende ochtend beleven we toch wel het hoogtepunt van deze trip: een Fjorden Cruise met Future of the Fjords. Wat een heerlijke manier om wakker te worden. Aan boord drinken we koffie met havermelk en genieten van het waanzinnig mooie uitzicht. We glijden bijna geluidloos door de fjorden en stoppen bij kleine dorpjes die alleen per boot bereikbaar zijn. Ik denk dat ik ongeveer 250 foto’s gemaakt heb in 2 uur tijd. Bucketlist check! Er is WIFI aan boord en genoeg ruimte om lekker te zitten.

DIT ZIJN DE MOOISTE TREINREIZEN TER WERELD

Treinreis NoorwegenTreinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

Na aankomst in Gudvangen stappen we in de bus naar Voss. Ook de busrit is bijzonder mooi! In Voss springen we in de trein naar Bergen. Deze overstappen verlopen allemaal erg soepel en de aansluitingen zijn goed op elkaar afgestemd. Op het station in Voss is niet veel te doen, maar voor je het weet zit je weer comfortabel in de Bergensbanen.

Treinreis NoorwegenFjorden Cruise | Treinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

Aan welke kant zitten in de Bergenbanen en Flåmsbana?
Bergensbanen: vanaf Oslo tot Myrdal aan de linkerkant.
Vanaf Myrdal naar Bergen aan de rechterkant.
Flåmsbana: aan de linkerkant heb je de meest mooie vergezichten.

MIJN OSLO CITY GUIDE

Treinreis NoorwegenBergen | Treinreis Noorwegen: Norway in a Nutshell, Oslo – Bergen

Vliegen naar Oslo/ Noorwegen

Ik ben fan van Tix.nl #nospon. Voor mijn reizen naar Lissabon en Mallorca heb ik ook weer tickets via Tix.nl geboekt. 

HUUR HIER JE HUURAUTO VOOR EEN ROADTRIP
KLIK HIER VOOR MIJN CITY GUIDE VOOR BERGEN

Klik HIER voor de beste tarieven en beschikbaarheid van het Fretheim Hotel in Flåm.
Voor meer informatie over de Norway in a Nutshell Tour klik je HIER.
HIER vind je meer informatie over de fjorden.