Belize deel 1: Cayo District

Een dag voor vertrek naar Belize ben ik stiekem best zenuwachtig. Het is mijn eerste bezoek aan Centraal Amerika en de reisadviezen voor de landen in deze regio zijn nou niet bepaald gezellig. Ik wil lang genoeg blijven om een goed beeld te krijgen van dit land, daarom ben ik maar meteen 4 weken gebleven… In de komende posts zal ik jullie alles vertellen over mijn ervaringen. Mijn eerste stop: West-Belize / Cayo District!

Cayo District BelizeSan Ignacio

Op de luchthaven word ik, met mijn jetlag onder de arm, opgehaald door William van William Shuttle. Deze Limburger woont al jaren in Belize, runt een goede shuttleservice in het land en heeft zelfs WIFI in de meeste auto’s! Fijn dat ik het thuisfront meteen kan laten weten dat ik heelhuids ben aangekomen. We rijden door kleurrijke dorpjes, zien kinderen in uniformen uit school komen en langzaamaan wordt de weg heuvelachtiger. William zet me af bij mijn eerste verblijf: Lower Dover Field Station, vlakbij San Ignacio in het kleine dorpje Unitedville.

Cayo District BelizeCayo District BelizeOp de bovenste foto: mijn hutje bij Lower Dover Field Station

Lower Dover Field Station is een basic accommodatie, gerund door een Amerikaanse familie en het is hier beregezellig. Ik heb een te gek eigen hutje, er lopen allerlei dieren op het terrein en er wordt heerlijke Hibiscuswijn gemaakt! Iedere avond kookt Maddy, de eigenaresse, uitgebreid voor de gasten. Dag na dag staan er gerechten boordevol verse groentes op tafel en ik raak verslaafd aan de beroemde Marie Sharp’s hotsauce.

Cayo District BelizeCayo District BelizeDe heilige boom van de Maya’s: the Tree of Life/ de Saba.

Ik heb Lower Dover gekozen vanwege de goede ligging ten opzichte van de bezienswaardigheden in Cayo District. Er is zelfs een archeologische Maya-site op het terrein! Vlakbij de weg naar de lodge & hutjes is een rivier, waar een poedelnaakte man met smetvrees zich gemiddeld 4 keer per dag wast. Dit was nogal een attractie toen er een groep nonnen op bezoek kwam… Ik acclimatiseer en wen snel aan mijn immer aanwezige zweetsnor & de insecten-/spinnen-/slangensituatie. Tijd om op pad te gaan!

Cayo District BelizeCayo District BelizeCayo District BelizeOp de eerste foto: de tempels van Cahal Pech. Op de foto’s daar onder: een red rump tarantula en een charmante brulaap.

Ik reis hier regelmatig met de lokale bus. Een bijzondere ervaring die je zeker mee moet maken. Je kunt vrijwel overal op- en uitstappen, een kaartje is bijzonder goedkoop en onderweg schalt de reggae uit de boxen. Touwen worden gebruikt als snelheidsheuvels, de mooie, veelkleurige vrachtwagens lijken wel uit een film te komen en op reclameborden voor rum staan teksten als ‘Because no good story ever started with juice”. Helemaal mee eens. Al snel voel ik me veilig hier. Zelfs als enig blank meisje in een bus vol Belizeanen lacht iedereen vriendelijk naar me. De dagelijkse rijst met malse kip, bonen en Marie Sharp’s hotsauce is heerlijk en ik mis de Nederlanse kaas nog geen moment. De spreektaal in Belize is Engels wat de communicatie makkelijk maakt.

Cayo DistrictCayo District BelizeCayo District BelizeDe ATM grot (foto credits Pacz Tours) & Tikal, Guatemala

In de omgeving van San Ignacio is ontzettend veel te doen! Must do’s in Cayo District zijn de ATM grot, hierover later meer, een paardrijdtocht met Hanna Stables naar de tempels van Xunantunich (door de uitspraak ook wel “Tuna Sandwich” genoemd door de locals), een bezoek aan Cahal Pech, een authentieke Maya, chocoladeworkshop bij Ajaw Chocolate & Crafts en papusas eten op de markt in San Ignacio op zaterdag. Je kunt vanuit hier ook de beroemde tempels van Tikal, in Guatemala bezoeken. Ik heb een dagtour gedaan met Pacz Tours, maar ik zou een bezoek van 2 dagen adviseren. Die tour bieden ze ook aan. Tikal is enorm groot en indrukwekkend en het is zonde om hier maar een paar uur rond te kunnen lopen!

Cayo District BelizeCayo District BelizeCayo District BelizeCayo District BelizeOp bovenstaande foto’s: Goldie, mijn paard van Hanna Stables, de tempels van Xunantunich (Tuna Sandwich) & de authentieke Maya chocolade workshop bij AJAW Chocolate & Crafts.

In de omgeving van San Ignacio zie je veel mennonieten, de amish van Belize. Er zijn een aantal gemeenschappen in Belize en ze runnen voor een groot gedeelte de landbouw in het land. Je ziet ze onderweg met paard en wagen en op veel markten. Ze spreken een bijzondere taal die veel lijkt op Duits. Het is wonderlijk om te zien dat zo’n conservatieve gemeenschap zo goed overweg kan met de laid-back Belizeanen, die zeker van een jointje houden. Dat zegt veel over de verdraagzaamheid hier. Iedereen is relaxed en open… misschien wel door die jointjes:-).

Cayo District Belize

Na deze eerste dagen in Cayo District vol avonturen reis ik door naar 2 bijzondere accommodaties in de buurt: ik ga logeren bij Francis Ford Coppola, die ene van the Godfather, en slapen in een bijzondere boomhut….

Klik HIER voor de beste tarieven bij Lower Dover Field Station.
Klik HIER voor de beste prijzen voor vliegtickets naar Belize.

Bestel HIER de Lonely Planet van Belize!Booking.com