Treinreis Kandy – Ella: handige tips

Het is nogal een mysterie hoe en waar je het beste kaartjes kunt reserveren voor de beroemde treinreis tussen Kandy en Ella. Ik heb voor vertrek naar Sri Lanka aan mijn hotel in Kandy gevraagd de kaartjes voor me te kopen, zodat ze al voor me klaarlagen bij de receptie. Ik heb gekozen voor een gereserveerde stoel in de 3e klasse en betaalde hier maar €2,30 voor! Mijn hotel heeft dit gratis voor me geregeld. In deze blogpost deel ik alle handige tips voor deze te gekke, bucketlist, treinreis, zodat je bijvoorbeeld niet wordt onthoofd…

Treinreis Kandy Ella

Het is verstandig om uiterlijk een maand voor de treinreis je kaartje te reserveren. Deze rit is uitgeroepen tot één van de mooiste treinreizen ter wereld en tickets zijn extreem populair. Je kunt de gok wagen en gewoon op het station in Kandy of Ella een kaartje kopen, maar dan loop je het risico dat je geen stoel hebt en 7 tot 8 uur moet staan…. Je kunt tot een maand voor vertrek online een kaartje boeken via: https://www.visitsrilankatours.co.uk/ Eerlijk gezegd zou ik gewoon voor de makkelijke weg kiezen en de ticket door je verblijf laten reserveren.
Op deze website zie je de vertrektijden: https://www.seat61.com/SriLanka

LEES HIER ALLES OVER MIJN VERBLIJF IN KANDY

Treinreis Kandy EllaTheeplantages onderweg | Treinreis Kandy – Ella | Sri Lanka

De verschillende klassen
3e klasse gereserveerde stoelen: wat mij betreft de beste optie, want deze kaartjes zijn het goedkoopst en je hebt net zoveel comfort als in de 2e klasse. Er zijn alleen geen ventilatoren, maar door de open ramen heb je die helemaal niet nodig. Je kunt in deze klasse de beroemde ‘ik hang casual uit de trein’ foto maken.
3e klasse niet gereserveerde stoelen: de drukste klasse, omdat alle locals ook in deze klasse reizen. Je loopt het risico dat je moet staan.

2e klasse niet gereserveerde stoelen: dezelfde stoelen als in de 3e klasse gereserveerd – ventilatoren – open ramen en deuren. Geschikt voor de ‘ik gooi mijn haar uit de trein’ foto.
2e klasse gereserveerde stoelen: precies hetzelfde als de klasse hiervoor, maar dan met gereserveerde stoelen. Het enige verschil is dat de deuren hier niet open zijn. Je raam kan wel open.

1e klasse gereserveerde stoelen: betere stoelen – airconditioning – tv – gesloten ramen en deuren.

Treinreis Kandy – Ella | Sri Lanka

Probeer de eerste trein rond 08:45 te reserveren. Deze zat bij mij al vol, dus ik was genoodzaakt de trein om 11:00 te nemen en dan zit je het laatste gedeelte van de reis in de mist en in het donker. Beetje jammer.
In de weekenden kan de trein extreem druk zijn. Je kunt er ook voor kiezen om een halte eerder of later in te stappen dan op het grote station van Kandy of Ella.

Treinreis Kandy EllaMijn trein vertrok vanaf spoor 2. Je kunt aan 2 kanten van de trein instappen. | Treinreis Kandy – Ella | Sri Lanka

De rit duurt normaal gesproken tussen de 6 en 7 uur, maar ik ben 8 uur onderweg geweest. Je bent er wanneer je er bent haha. Onderweg moet de trein een aantal keer wachten op een andere trein/aansluiting. Dit duurde bij mij heel erg lang, waardoor we 5 uur onderweg waren naar Nuwara Eliya. De trein gaat ook regelmatig kapot.

Je kunt er voor kiezen om een mooie tussenstop te maken voor een bezoek aan het dorpje Nuwara Eliya, de Horton’s Plains wandeling te maken, of stoppen voor de beroemde Adam’s Peak: een bedevaartsoord voor Sri Lankanen.

Treinreis Kandy EllaTreinreis Kandy EllaKijk uit voor obstakels als je uit de trein wilt hangen!

Aan welke kant zitten – Treinreis Kandy – Ella
Het eerste gedeelte van de reis, tot aan Nuwara Eliya zit je het beste aan de rechterkant. Vanaf Nuwara Elya tot aan Ella is de linkerkant het mooist. Heel veel mensen stappen uit bij Nuwara Eliya, dus als je blijft zitten kun je soms ook aan de andere kant gaan zitten.

Voor vertrek
Neem een warme trui mee voor het koelere gedeelte van de reis.
Koop nog wat te eten en drinken bij het winkeltje op spoor 1. De treinreis loopt vaak flinke vertraging op. Aan boord kun je nog wel wat snacks kopen, maar het is wel slim om genoeg bij je te hebben. Probeer aan boord zeker de warme pinda’s met zout en chili voor 200LKR!
Zorg dat je een boek bij je hebt en wat muziek, zodat je je kunt vermaken als de rit langer duurt dan verwacht.

Treinreis Kandy EllaHet mooie landschap onderweg…

Je kunt op het perron aan 2 kanten instappen. Bijna alle toeristen staan aan de rechterkant, maar ik ben naar de overkant gelopen en kon daardoor veel sneller instappen. Mijn gereserveerde 3e klasse zitplek zat aan het begin van de blauwe trein. In de eerste coupé vanaf het station gezien. Er lopen mensen rond die je heel vriendelijk helpen. De stoelnummers staan boven de stoelen.

LEES HIER ALLES OVER MIJN VERBLIJF IN HIRIKETIYA

De treinreis
Onderweg zie je watervallen, theeplantages en valt je mond regelmatig open van verwondering. Ga zeker in één van de deuropeningen zitten! Dat is zo’n bijzondere ervaring! De trein rijdt niet heel hard. Let wel op bomen en obstakels onderweg. Zeker als je in je enthousiasme je haar in de wind gooit. Onthoofd worden in Sri Lanka staat vast niet op je bucketlist… Het laatste gedeelte van de rit wordt het even heel erg fris. Zelfs met mijn trui aan had ik het nog een beetje koud, dus neem wat warms mee.

Treinreis Kandy EllaTreinreis Kandy – Ella | Sri Lanka

Tip 1: neem wat wc-papier of zakdoekjes mee. Ik vond het 3e klasse toilet enorm meevallen wat betreft poep- en piessituaties.
Tip 2: Mocht je meer ruimte willen, dan kun je ook 2 stoelen naast elkaar voor jezelf boeken. Ik heb de helft van de reis met de kwijlende baby van de buren op schoot gezeten.
Tip 3: met de app Maps.me download je de kaart van Sri Lanka, zodat je altijd offline kunt zien waar je bent. Zo zie je precies bij welke halte je bent en hoe ver je nog moet.
Tip 4: Bewaar je treinticket goed! Dit moet je bij het verlaten van het station in Ella nog een keer laten zien.

Lees HIER al mijn tips voor Kandy!
DIT is mijn favoriete bestemming aan de zuidkust van Sri Lanka…
Binnenkort staan ook alle tips voor Ella online.

Je kunt Little Wanderbook volgen op Instagram, Bloglovin’, Twitter & Facebook!