De ATM-grot: de onderwereld van de Maya’s

De ATM (Actun Tunichil Muknal)-grot is één van de topattracties in Belize en een echte must visit, maar voor een bezoek moet je fit zijn en geen last hebben van bijvoorbeeld claustrofobie of nog met een nachtlampje slapen… Het is een reis naar de donkere, mysterieuze onderwereld van de Maya’s. In de grot liggen tal van Maya-schatten verborgen. Ik ga de uitdaging aan met Pacz Tours. Ter voorbereiding lees ik wat ervaringsverhalen van andere reizigers. Één ding is zeker: dit wordt één van de grootste avonturen die ik tot nu toe heb meegemaakt…

De ATM GrotFoto uit het archief van Pacz Tours. Destijds mocht je nog camera’s meenemen.

De ATM tour begint met een hike van 45 minuten door de jungle. We doorkruisen zwemmend 3 rivieren, met een touw om ons door de stroming te trekken; het water staat hoog, en komen helemaal doorweekt aan bij de grot. Het is best een bizarre ervaring om kleding en schoenen aan te hebben tijdens het zwemmen! We zetten onze helm op, het hoofdlampje aan en zwemmen de grot in…Het echte avontuur begint nu pas. In de 3 uur die volgen klimmen we over rotsen, zwemmen we door grote open ruimtes en wurmen ons door smalle doorgangen: één van deze doorgangen heeft de bijnaam ‘head lock’… je begrijpt waarom. Onderaan deze post staat een paklijst met tips voor bijvoorbeeld goede schoenen!

De ATM Grot

Het enige licht dat we hebben, komt van onze hoofdlampen en als we die uitdoen, ervaren we het donker, zoals we dit nog nooit hebben ervaren. Je ziet je hand niet eens voor je gezicht! Deze weg hebben de Maya’s afgelegd in hun wanhoop. Ze brachten diep in deze grot offers aan de regengod Chac en we lopen letterlijk in hun voetsporen. Het is bijna niet voor te stellen dat zij dit zonder kunstlicht hebben kunnen doen.

De ATM GrotDe ATM Grot

De Maya’s hebben in hun tijd last gekregen van overbevolking. Voor de enorme steden die ze bouwden, hebben ze veel bomen gekapt, met als gevolg dat het klimaat is veranderd destijds. Ze kregen te maken met enorme droogtes en gingen steeds verder in hun offers voor hun regengod Chac. Uiteindelijk werden er zelfs mensen geofferd. In de ATM-grot zie je hier ook de sporen van.

De ATM Grot

Het is een ervaring die ik nooit, NOOIT, meer zal vergeten. Hoewel ik mijn eigen grenzen heb opgezocht, ik ben lichtelijk claustrofobisch, ben ik blij dat dit heb meegemaakt! Het is dus GEEN piece of cake! Je gaat dingen doen, waarvan je nooit dacht dat je ze zou durven. Je moet flink klimmen, er zijn geen veiligheidsvoorzieningen, behalve de EHBO-kit van de gids, en de enige weg terug is door de grot… Zodra je weer daglicht ziet, snak je naar een drankje om het leven te vieren, geloof me.

De ATM Grot

Paklijst: goede schoenen met dichte neuzen (je stoot je tenen onder water, DIT zijn goede), een set droge kleren/ schoenen, een simpel waterflesje, een snel drogende handdoek en slippers voor de douches. Trek een t-shirt aan en een korte broek waarmee je kunt klimmen (het is een heilige plek, dus liever niet te bloot). Deet kun je thuislaten omdat je tijdens de jungle-hike een aantal rivieren doorkruist en je hierdoor toch meteen alles van je lijf wast. Dag deet. Camera’s zijn helaas niet meer toegestaan in de grot, omdat een aantal domme toeristen hun apparatuur op de schedels in de grot heeft laten vallen…

DEZE SCHOENEN raadde iedereen aan voor de tour en dat had ik graag eerder geweten:-). Ik ben gewoon op mijn sportschoenen gegaan. Dit was een stuk oncomfortabeler, omdat ze de hele tijd doorweekt zijn! Ook voor cave tuben zijn deze ideaal.


Klik HIER voor meer informatie over de ATM tour bij Pacz Tours.
Lees HIER mijn verslag over Cayo District, Belize!

Klik HIER voor de beste prijzen voor vliegtickets naar Belize.
Bestel HIER de Lonely Planet van Belize!

Foto credits: Pacz Tours

♥ Je kunt Little Wanderbook volgen op InstagramBloglovin’, Twitter & Facebook!