De Lorraine: Metz en Nancy

De Lorraine. Eerlijk gezegd wist ik nog niet zoveel over deze streek in noordoosten van Frankrijk, behalve dat de lekkere Quiche Lorraine hier vandaan komt. Metz en Nancy zijn steden die je vaak voorbij rijdt op weg naar het zonnige zuiden. Maar dat hier heerlijke wijn vandaan komt, ze net als wij Sinterklaas vieren, je op iedere hoek van de straat delicatessenwinkeltjes en meesterpatissiers vindt en ik na al het heerlijke eten 3 kilo zwaarder terug naar Amsterdam zou gaan, wist ik niet…

Metz en Nancy

Metz
We beginnen onze reis in de stad Metz: een middeleeuwse stad met een groot plein en een prachtige kathedraal, die volgend jaar zijn 800e verjaardag viert. Binnen zijn bijzondere glasschilderingen met felle kleuren van kunstenaar Marc Chagall te bewonderen.

Metz en NancyMetz en NancyFox Coffee in Metz / Metz en Nancy

Onze fantastische gids Vivienne laat ons alle bijzondere plekken van de stad zien. Zo ontdekken we Patisserie Fresson: de beste patissier van de stad, drinken we glühwein op één van de gezellige kerstmarkten, zweven we hoog boven de stad in een waanzinnig reuzenrad en bezoeken we het prachtige treinstation en Centre Pompidou. Dit museum is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw, ontworpen door de Japanse architect Shigeru Ban. Als je goed kijkt, zie je dat het dak een enorme hoed is, waaronder je kunt schuilen voor eventuele regen. Tot 15 april is hier de expositie Peindre la Nuit/ Painting the Night te bewonderen.

Metz en NancyMetz en Nancy

Metz ruikt in december naar glühwein en kruidkoek. Een bijzonder mooie stad met een te gekke overdekte markt waar je de lekkerste delicatessen kunt kopen. De foodies in de groep slaan genoeg eten in om de hele winter mee door te komen: heerlijke kaasjes en ‘morilles’: gedroogde paddenstoelen die ongeveer 9000 euro per kilo kosten… Er is in deze stad zoveel lekkers te koop! In iedere straat vind je ambachtelijke slagers, bakkers en delicatessenwinkels.

Metz en NancyMetz en NancyDe overdekte markt, vlak naast de kathedraal in Metz / Metz en Nancy

We slapen in Hotel de la Cathédral. Een schattig klein, comfortabel hotel met een heeeeerlijk ontbijt! Op de kamers liggen veel verschillende kussens, dus er is er altijd wel één die onder jouw hoofd past. Klik HIER voor de beste tarieven!

Metz en NancyMetz en Nancy

Goede restaurants in Metz zijn Bistrot de G en La Fleure de Ly. Bestel zeker een dessert met mirabellen: een typische vrucht uit deze streek, een zoete, kleine pruim.

Metz en Nancy

In december is er een prachtig lampionnenpad te bewonderen, met meer dan 400 lampionnen. Illustrator Guy Untereiner brengt figuren uit de folklore van de Moezelstreet tot leven. Niet alleen sprookjesachtig mooi voor kinderen, ik liep er ook rond als een blij ei. Zo mooi!

Metz en NancyMetz en NancyDe straten van Nancy / Metz en Nancy

Nancy
We rijden door naar Nancy. Een goed vriendinnetje van me is fan van de stad, dus mijn verwachtingen zijn hoog gespannen. Tussen 1870 en de Eerste Wereldoorlog trekken veel kunstenaars en Fransen die niet bij Duitsland willen horen naar Nancy, waardoor dit een ‘rijke’ stad wordt. En dat is nog steeds te zien. Wat een prachtige architectuur! Het is een soort kruising tussen het mooie dorp van Belle & het Beest en de statuur van Parijs. Veel gebouwen zijn beïnvloed door de Art Nouveau.

Metz en Nancy

Ga eten bij Le Bistroquet! De ouders van de eigenaresse Carine Ponsard, die zelf ook in de keuken staat, hebben een sterrenrestaurant in de buurt van Metz en ook deze zaak verdient een ster!! Ze staan niet voor niets in de Michelingids. Brasserie L’Excelsior is ook een dikke aanrader. Wat een prachtig Art Nouveau pand. Probeer zeker de escargots! Ja, slakken ja. Ik vind ze altijd zooooo lekker! Gewoon een keer proberen.

Metz en NancyMetz en NancyOp de bovenste foto: een gerecht bij Le Bistroquet / Metz en Nancy

Op het grote plein, Place Stanislas, is in december iedere avond een prachtige Sinterklaas-lichtshow te zien, geprojecteerd op het stadhuis. Heel indrukwekkend. De Fransen zijn meesters in bijzonder straattheater. Er rijden fantasievoertuigen over het plein en tijdens de officiële Sinterklaasoptocht komt er een levensgrote draak met John Snow (Game of Thrones) voorbij gereden. Zie mijn Instastories voor filmpjes!

Metz en NancyMetz en NancyMetz en NancyMetz en Nancy

We bezoeken het Musée des Beaux-Arts, waar o.a. bijzonder glaswerk te bewonderen is en we willen het ene na het andere mooie winkeltje invliegen. Ga zeker naar het bijzondere vintagewinkeltje Le Boudoir des Arts, waar je klappers van Dior en Givenchy op de kop kunt tikken. Ook hier vind je overal delicatessen en ambachtswinkeltjes. Dat kennen wij in Nederland helemaal niet zo. De Fransen zijn fijnproevers.

Metz en NancyMetz en NancyOp de onderste foto: de bijzondere vintagewinkel Le Boudoir des Arts / Metz en Nancy

Ga wijn proeven en kopen bij Domain Lelièvre, vlak buiten Nancy. Twee broers runnen deze wijngaard met veel liefde en dat proef je terug in de wijn. De Brut is mijn absolute favoriet! Deze heb ik voor mijn ouders en voor mezelf mee naar huis genomen.

Metz en Nancy

In deze regio vind je veel bijzonder glaswerk. Glasblazen is een echt ambacht hier. Je kunt een workshop volgen bij het European Centre de Recherches et Formation aux Arts Verriers.

Metz en Nancy

Thionville
Mocht je op de terugweg ook nog naar Thionville gaan, ga dan zeker langs bij Pâtisserie Fisher en eet bij Les Sommeliers!

Metz en NancyPâtisserie Fisher in Thionville

Klik HIER voor de beste tarieven bij Hotel de la Cathédral!
Klik HIER voor mijn Parijs City Guide.

Deze reis werd gesponsord door Lorraine Tourisme. Kijk op http://www.toerisme-lorraine.eu voor meer informatie over de Lorraine!

Je kunt Little Wanderbook volgen op Instagram, Bloglovin’, Twitter & Facebook!