Hoe veilig is Jordanië voor toeristen?

Vandaag vertrek ik naar Jordanië en hoewel ik enorm veel zin heb in de reis, merk ik dat ik stiekem toch een beetje zenuwachtig ben. Jordanië heeft het qua ligging allerminst getroffen, met buurlanden waar je niet spontaan even langs wipt met een doos zelfgebakken brownies en een gezellige roddel. Syrië, Irak, Israël en Saoedi-Arabië zijn allemaal onrustig en de enorme vluchtelingenstroom zorgt in gebieden in het noorden van het land voor onrust. Er is geen negatief reisadvies en toch blijven de toeristen weg. Waarom eigenlijk? Wat is er van de onrust bij de buren voelbaar in Jordanië? Als Floortje terug naar Syrië durft, durf ik toch zeker wel naar Jordanië?

In deze blogpost zijn affiliate links verwerkt, waardoor ik een kleine commissie verdien, wanneer je via mijn website boekt, zonder extra kosten voor jou! Dus dank je wel als je via mijn website boekt!

Jordanië

JordaniëAqaba | Hoe veilig is Jordanië?

We gaan bijna landen op de luchthaven van Amman en ik zie steden als Aleppo op de luchtkaart verschijnen. Mijn hart gaat sneller kloppen. Gruwelijke beelden uit het nieuws doemen op. Klamme handen. Nog nooit ben ik zo dichtbij oorlogsgebied geweest.
Binnen een half uur na landing, rijden we modern en gezellig Amman binnen. Onze koffers gaan bij het hotel door een securityscan: extra veiligheidsmaatregelen, maar verder merk ik niets wat duidt op gevaar.

De dode zeeDe Dode Zee

De volgende ochtend stuur ik een zeer hatelijk berichtje van mezelf in bikini, dobberend in de prachtige, warme Dode Zee, naar een verkleumd, tegen de verwarming geplakt, thuisfront. Dit bevalt me wel… Voor vertrek grapte ik dat ik na mijn twee weken durende griep, zonder enige lichaamsbeweging en liters mierzoete hoestdrank getankt te hebben, wel een boerkini zou kopen om alle uitzakverschijnselen te bedekken. Eerlijk gezegd had ik dit badmodeverschijnsel nog nooit in levende lijve gezien, maar in de Dode Zee dobberen een paar übervriendelijke, royaal glimlachende boerkini’s om me heen. Best een goede uitvinding; het zou toch “doodzonde” zijn als ze het water niet in zouden kunnen.

Veilig in Amman: check. Veilig dobberen in de Dode Zee: check. Eerlijk gezegd is mijn vakantiegevoel inmiddels in volle glorie doorgebroken. In de bus naar Petra, één van de 7 wereldwonderen, groeit deze genant aanwezige jubelstemming met de minuut. Als een volmaakte dwangneuroot schiet ik binnen een half uur ongeveer 300 foto’s van het landschap…DIT MOET WORDEN VASTGELEGD…en dan zijn we nog niet eens in Petra…help.

Hoe veilig is JordaniëPetra | Hoe veilig is Jordanië?

We zijn er. Petra is magisch, niet in woorden te vatten, veel groter & indrukwekkender dan ik had verwacht. Wat had ik eigenlijk verwacht? Het is één van de 7 wereldwonderen! De sprookjesachtige mannen met kohl rond hun ogen, de fotogenieke kamelen, de geur van kruidige wierrook en de betoverende, oude stad, nemen me mee terug in de tijd. Petra heeft een enorme omvang. Je kunt er makkelijk een paar dagen rondlopen en van de ene verbazing in de andere vallen. Klik HIER voor meer achtergrondinformatie over Petra.

Hoe veilig is JordaniëJordanië

Hoe veilig is JordaniëHoe veilig is JordaniëZo kleurrijk!! | bezienswaardigheden Jordanië

Petra by Night zou ik, ondanks de bijzonder indrukwekkende ervaring, niet aanraden voor mensen die slecht ter been zijn. Om er te komen, loop je meer dan 2 km door de romantisch verlichte Siq, waar je op sommige stukken over grove stenen loopt, die dus slecht zichtbaar zijn bij kaarslicht.
Veilig in Petra: check! Ook hier, op de grootste toeristische trekpleister van het land, voel je geen onrust. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.

JordaniëJordaniëJordaniëHet beroemde klooster | bezienswaardigheden | Hoe veilig is Jordanië?

Ter afsluiting van de reis bezoek ik de uitgestrekte Wadi Rum woestijn, de Vallei van de Maan. Het voelt ook echt alsof ik op een andere planeet ben geland! Wat een prachtig & bijzonder landschap! Klik HIER voor meer informatie over de woestijn. Zelden heb ik zo’n mooie zonsondergang gezien. Het licht heeft hier iets magisch. Ik zou ellenlange, poëtische verhalen van verwondering kunnen schrijven over de schoonheid van deze plek, maar ik laat de foto’s voor zich spreken..

Hoe veilig is JordaniëJordaniëJordaniëHet magische licht in de Wadi Rum woestijn | Hoe veilig is Jordanië?

Jordanië heeft een diepe indruk op me gemaakt. Het was mijn eerste bezoek aan de Arabische wereld en ondanks mijn lichte spanning voor vertrek, heb ik me er geen minuut onveilig gevoeld. Het verse eten, de aantrekkelijke Bedoeïenen, de wonderschone natuur, het zachte licht, de paradijselijke stranden, de gastvrijheid, de cultuurschatten…Ik wil snel weer terug. Misschien is dit wel de beste tijd om dit prachtige, magische land te bezoeken. Het is relatief rustig en je hebt alle indrukwekkende schatten die het land rijk is, zo goed als voor jezelf!

Jordanië

Tip 1: slaap een paar nachten bij het Bedoeïenkamp in de Wadi Rum woestijn! Drink zoete thee bij het vuur, luister naar de verhalen van de Bedoeïenen, terwijl je naar de mooiste sterrenhemel kijkt die je ooit hebt gezien.

Tip 2: bestel een Lemonana, of 2… Ik ben verslaafd geraakt aan deze verfrissende, alcoholvrije Mojito met munt & limoen!

Tip 3: Het is in Jordanië belangrijk om je respectvol te kleden. In een moderne stad als Amman is dat minder noodzakelijk dan in kleinere dorpen. Ik heb regelmatig in een korte broek gelopen, maar je kunt het beste je schouders bedekken en wat lange rokken & broeken meenemen.

JordaniëZonsondergang in de Wadi Rum woestijn

♥ Restaurants:
Sufrah restaurant + Haret Jdoudna restaurant Amman. Het eten in Jordanië bestaat veelal uit verse mezzes, vlees & vis. Het is een ideale bestemming voor vegetariërs.

♥ Verblijf:
Kempinski Aqaba. Je vindt hotel Kempinski ook in Amman bij de Dode Zee. Het verblijf in het hotel in Aqaba was echt fantastisch! Geweldige service, prachtige kamers & een heerlijk ontbijt.

Met Royal Jordanian Airlines vlieg je met een directe vlucht in 5 uur naar Jordanië. Voor de beste vliegtickets kijk ik altijd op Momondo.

KLIK HIER VOOR MIJN SIDE & KEMER HIGHLIGHTS