Ella, Sri Lanka: hotels/ hostels, restaurants & tips

Mijn bijzondere reis in Sri Lanka vervolg ik naar het kleine dorpje Ella. Na de waanzinnig mooie treinreis vanaf Kandy, kom ik met een vertraging van 2 uur, na 8 uur reizen in het donker aan. Ella is, net als Mirissa, 1 lange straat, met wat kleine zijwegen, dus je vindt hier gemakkelijk je weg. In totaal ben ik 5 nachten in Ella gebleven, zodat ik alles in een rustig tempo kon doen, maar 4 nachten is ook genoeg. Ik heb 1 dag namelijk helemaal NIKS gedaan. Ook wel eens lekker. In deze blogpost deel ik al mijn tips voor een bijzonder verblijf!

In deze blogpost zijn affiliate links verwerkt, waardoor ik een kleine commissie verdien, wanneer je via mijn website boekt, zonder extra kosten voor jou! Dus dank je wel als je via mijn website boekt!

Ella Sri LankaUitzicht vanaf Ella Rock | Ella Sri Lanka

Ik slaap bij Hangover Hostels, waar ik een eigen kamer heb geboekt. Dit doe ik vaak wanneer ik alleen reis. Ik zoek graag de gezelligheid van hostels op, maar wil dan wel een eigen kamer. Helaas is het hostel heel erg rustig, dus ik besluit met een boek neer te ploffen op één van de zitzakken boven bij Chill Café. Wat een gezellige plek! Hier ontmoet ik meteen andere reizigers, die ik de rest van mijn verblijf in Sri Lanka opzoek. Zo gezellig! Hangover Hostels is wel echt een fijn hostel en is perfect gelegen. Ik miste alleen een deken en had het s’ nachts best koud.

Andere goede plekken om te verblijven zijn:
The Symbol of Ella
Ella Happy View
Blooming Rose Ella
Rest Full Homestay

KLIK HIER VOOR NOG MEER GOEDE ACCOMMODATIES IN ELLA

Ella Sri LankaHangover Hostels | Ella Sri Lanka

Eten:
Chill Café is by far de fijnste plek voor drankjes en eten in Ella. Ik heb een aantal andere plekken geprobeerd, maar kwam toch steeds weer terug.
Bij UFO ben ik heel erg ziek geworden van een kip burrito, dus hier zou ik niet naar toe gaan. Daarnaast is de bediening extreem traag en arrogant en betaal je veel te veel voor wat je krijgt. De Kottu hier was wel bijzonder lekker… Wanneer ik alleen reis, zorg ik altijd dat ik een ‘emergency cola’ in mijn kamer heb staan. Dit is het enige wat helpt wanneer ik iets verkeerds heb gegeten.

Tip: overal in Sri Lanka worden op straat Ayurveda massages aangeboden, maar zoek vooraf goed op waar je je massage boekt en laat je als vrouw nooit zomaar door een man masseren. Bij een Ayurveda massage masseren ze ook je borst met olie en dit wordt bij vrouwen vrijwel altijd door een vrouw gedaan, dus laat je niet naar binnen lokken door mooie praatjes. In Kandy heb ik een FANTASTISCHE Ayurveda gehad bij Green Chaya.

Café Chill en Matey Hut

Matey Hut wordt overal gepromoot als dé plek waar je de lokale keuken kunt proberen, maar ik heb veel lekkerdere curries gegeten dan hier. Ik denk dat deze plek een beetje ten onder is gegaan aan het eigen succes. Je staat sowieso een tijdje in de rij te wachten op een tafel en dat vond ik het eten helaas niet waard.
98 Acres: ga hier lunchen na je bezoek aan Little Adams Peak! Hier heb ik de lekkerste curries in Sri Lanka gegeten! Ik kreeg 12 kleine gerechtjes met rijst. Heerlijk! Veeeeel beter dan bij Matey Hut.
Gem & Berries: perfecte plek voor ontbijt en lunch met super sympathieke bediening en echt verse gerechten. Op de kaart staan veel vegan opties.

Drankjes:
Café Chill: mijn lievelings hangout! Loop door naar boven voor de fijne zitzakken.
Café One Love: het was nogal uitgestorven in Ella toen ik er was, maar dit is wel een gezellige plek voor drankjes als het wat later wordt.

Winkels:
Stolen Paradise: hele mooie kleding.
Vlak naast Cafe Chill zit een fijne supermarkt met alles wat je nodig hebt.
Betrouwbaar pinnen doe je bij Bank of Ceylon. Ik heb in Sri Lanka eigenlijk alleen maar bij deze bank gepind, omdat je hier het laagste bedrag betaald voor de transactie.

KLIK HIER VOOR GOEDE ACCOMMODATIES IN ELLA

Ella Sri LankaElla Sri Lanka

The Nine Arch Bridge | Ella Sri Lanka

Nine Arch Bridge:
Tip: haal voor vertrek een lekkere koffie bij Starbeans Cafe om de hoek bij Hangover Hostels. Lekkere soya lattes en al vroeg geopend!
Loop via de hoofdweg heen en via de jungle terug. Daar lopen meer mensen en het is een veilige, gemakkelijke route. Ik neem altijd een fluitje mee, zodat ik in ieder geval veel geluid kan maken als iemand me lastigvalt. Hier heb ik in Sri Lanka overigens helemaal geen last van gehad. Wanneer het heeft geregend kan het laatste stuk naar de brug erg glad zijn. Kijk dan ook uit voor gezellige bloedzuigers die je beste vriend willen worden. De trein komt elk uur. Vraag in je verblijf naar de tijden. Het schema hangt bij de brug ook op de bomen.

Tijdens de hikes neem ik altijd goede deet mee tegen de muggen en ander ongedierte. In Thailand liep ik dengue/ knokkelkoorts op en belandde daarmee in het ziekenhuis, dus sindsdien ga ik nooit meer zonder op pad! Klik HIER voor goede opties en ook voor goede reisklamboes.

KLIK HIER VOOR MIJN TREINREIS VANAF KANDY

Uitzicht vanaf Little Adams Peak | Ella Sri Lanka

Little Adams Peak
Dit is een heel gemakkelijke hike. Alleen het laatste stuk is even flink wat traptreden omhoog, maar het pad is goed te volgen. Het uitzicht is waanzinnig! Ga na deze hike naar 98 Acres voor een heerlijke lunch en bestel de heerlijke curries! Je kunt de hike combineren met een bezoek aan de Nine Arch Bridge, maar ik heb rustig de tijd genomen voor een heerlijke, welverdiende lunch na de klim, inclusief Sauvignon Blanc:-)

98 Arcres Resort | Ella Sri Lanka

Ella Rock
Vertrek rond 07:30. Dan is de eerste drukte van de zonsopgang voorbij en ben je voor de lunch weer terug. Haal zo’n lekker koffietje to go bij Starbeans Cafe voor vertrek!
Let op voor honden. We werden ‘een soort van achtervolgd’ door een roedel met een paar agressieve beesten ertussen; we maakten bijna rechtsomkeert naar huis. Was best intimiderend. Ook krassen in je been kunnen al gevaarlijk zijn wat betreft hondsdolheid. Dit heb ik helaas geleerd in Thailand. Dus mocht je deze oplopen, dan zul je echt een inenting moeten halen. Neem ook goede deet mee!

KLIK HIER VOOR GOEDE ACCOMMODATIES IN ELLA

Ella Sri LankaUitzicht vanaf Ella Rock | Ella Sri Lanka

Vraag voor vertrek naar uitgebreide informatie over de route en download Maps.me. Ga niet alleen, want je verdwaalt snel. Neem zonnebrand en muggenspul mee. Volg de rails richting Kilella. Als je over een grote brug loopt, staat er links een heilige boom. Meteen daarna begint het pad links naar beneden. Daar steek je weer een brug over en lijkt het pad naar links te gaan, maar je moet naar rechts over een bamboestronk heen. Dit lijkt totaal onlogisch, er staat geen bord, maar dit is wel de juiste weg! Het laatste stuk is wat stijler naar boven, dat is gewoon even 30 minuten flink doorstappen. Loop eenmaal boven ook door naar het 2e uitzichtpunt met de Buddha! Boven kun je water en fruit kopen, voordat je weer aan de tocht naar beneden begint.

Ella Sri LankaThe Nine Arch Bridge 

Houd er rekening mee dat het in Ella flink af kan koelen s’ avonds; neem een warme trui mee! Na mijn verblijf in Ella ben ik doorgereisd naar Udawalawe NP voor een safari. Dikke aanrader! Ik verbleef daar 1 nachtje bij The Countryside Udawalawe en boekte mijn tour ook bij hun. Ze hebben een super goede pick-up en drop-off service, met een hele goede chauffeur en airco in de auto. Door hem ben ik opgehaald in Ella en na mijn bezoek afgezet in Hiriketiya. Ideaal! Klik HIER voor beschikbaarheid en tarieven.

Bezoek nooit een olifantenpark waar op olifanten wordt gereden en zoek, ook bij een “weeshuis” of “opvang”, vooraf goed uit of de dieren goed worden behandeld. Bij het Pinnawala Elephant Orphanage in Sri Lanka zijn de dieren onderwater vastgeketend. Ga hier dus niet naar toe!

Klik HIER voor mijn blogpost over Kandy.
Klik HIER voor de bijzondere treinreis van Kandy naar Ella.
Lees HIER alles over mijn verblijf in Hiriketiya!

 Booking.com